BIH

Sorensen: Zastoj i razočaravajuće

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU o Izvještaju o napretku BiH

S. M.

8.10.2014

Peter Sorensen, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH na konferenciji za novinare u Sarajevu, reagirajući na Izvještaj o napretku BiH koji je usvojila Evropska komisija, kazao je da se taj dokument može opisati riječima - zastoj i razočaravajuće!

Ambasador Sorensen istakao je da ukupna slika, BiH prikazuje kao zemlju koja se susreće s nizom izazova.

- BiH i građani zaslužuju mnogo bolje. Imate sve mogućnosti da se priključite EU, ali to jedino vi sami sprječavate, što je razočaravajuće. Izvještaj o napretku urađen je na osnovu informacija iz različitih izvora, a nažalost, ove godine Izvještaj nema informacije od bh. vlasti, jer se nije mogao postići dogovor o sadržaju te informacije – istakao je Sorensen.

Dodao je da u političkom smislu BiH nije ispunila obaveze koje je preuzela članstvom u Vijeću Evrope, a najviše se to odnosi u provođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura.

- Što se tiče ekonomskog aspekta, pored pozitivnih pomaka u smislu upravljanja Fiskalnog vijeća i usvajanja budžeta, ostala pitanja nisu zadovoljavajuća - kazao je.

Sorensen je potcrtao da ponuda za članstvo naše zemlje u EU i dalje stoji, ali isto tako i da je jasno naznačeno šta treba uraditi da se to i desi. Naveo je da je BiH napravila određeni napredak u oblasti pravne stečevine, ali generalno nema značajnijih pomaka, odnosno nisu ispunjene ključne obaveze u odnosu na stanje iz 2013. godine.

- BiH zaslužuje mnogo bolje. Ne možete nas kriviti zbog toga. Vlasti BiH su te koje moraju uraditi više. Pred BiH su naredne godine značajni izazovi od kojih je i onaj o naplati dugova koji će sustići ovu zemlju. Neophodno je napraviti napredak – poručio je Sorensen.

Socijalno-ekonomski aspekti i problemi na koje su ukazali građani na nedavnim protestima u BiH, poručio je Sorensen, trebaju biti u fokusu budućih vlasti. Također, rekao je da ključni zadatak novim liderima trebaju biti samo radna mjesta.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.