BIH

Godišnjica pogibije komandanta Zaima Imamovića

Simbol herojske odbrane Goražda

Autor:A. Nu.

9.10.2014

Danas se obilježava 19. godišnjica od pogibije istinskog heroja i gazije s Drine Zaima Imamovića, komandanta 14. divizije Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, posthumno odlikovanog najvišim ratnim priznanjem značkom "Zlatni ljiljan".

Samo dva dana prije uspostave trajnog primirja na tlu BiH, veliki čovjek, patriot, istinski gazija i heroj oslobodilačkog rata, poginuo je od gelera na treskavičkom visu Čelina, 9. oktobra 1995. godine u 34. godini, na prvoj borbenoj liniji u rejonu Rogojska greda, poginuo je legendarni Imamović, simbol herojske odbrane Goražda.

Imamović je zaustavljen je na putu ka rodnom Goraždu u ostvarenju svog životnog cilja - spojiti goraždansku sa slobodnom teritorijom ostatka države.

Mezar Zaima nalazi se u mezaristanu ispred Ali-pašine džamije u Sarajevu, zajedno sa odabranim herojima koji su zadužili našu zemlju i narod kao što su rahmetli potpredsjednik Vlade R BiH Hakija Turajlić, Mustafa Hajrulahović Talijan i mnogi drugi.

zaim-besovic-i-zaim-imamovic

Junaci rata: Zaim Bešović i Zaim Imamović 

Imamović je rođen je selu Poratak kod Ilovače, općina Goražde. Jugoslavensku narodnu armiju napustio je u činu kapetana prve klase. Službovao je u Sloveniji, koju napušta onih dana kada je tamo započeo rat. Ljubav prema zavičaju, odmah na početku rata u BiH, vraća ga njegovim istočnobosanskim vrletima. U maju 1992. u mjestu Posestra osnovao je Prvu drinsku brigadu čiji je bio komandant. 

Hrabrost, stručnost i ogromno zalaganje u borbi, u januaru 1995. godine dovode Zaima Imamovića na odgovornu dužnost komandanta 14. divizije Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, na kojoj je ostao sve do smrti. Do tada je u borbama četiri puta ranjavan.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.