BIH

Američki zvaničnici u Doboju promovirali transparentnost u implementaciji 14,6 miliona dolara pomoći

Vlada SAD-a najveći donator sredstava za oporavak od poplava u BiH

E.T.

9.10.2014

Visoki zvaničnici američke vlade, David Barth, direktor Američke organizacije za međunarodni razvoj (USAID) i brigadir Scott Miller, američki vojni ataše u BiH, danas su u posjeti općinama Doboj i Doboj Istok kako bi promovirali transparentnost u distribuiranju i implementaciji 14,6 miliona dolara američke pomoći poplavljenim područjima.

Prvo odredište u sklopu posjete bit će Centar za djecu s poteškoćama u razvoju čiju je izgradnju podržala  Evropska komanda američkih snaga (EUCOM). Američka vlada jedan je od najvećih bilateralnih donatora sredstava za oporavak od poplava u BiH.

Američkim zvaničnicima danas su predstavljeni radovi na izgradnji Centra za djecu sa poteškoćama koji će pružati usluge za 250 djece sa posebnim potrebama. Centar će omogućiti sigurno okruženje za djecu koje će biti dizajnirano i opremljeno kako bi im se pružile specifične usluge.

Scott Miller je iskazao zadovoljstvo dosad urađenim i napomenuo da je američka vlada preko vojnog odjeljenja donirala 300.000 dolara za izgradnju ovog Centra.

- Zaista mi je zadovoljstvo vidjeti da u saradnji sa općinskim vlastima posao dobro napreduje. Sretan sam što sam ovdje i sto će ovoj djeci biti omogućen adekvatan smještaj – kazao je Miller.

David Barth je također zadovoljan urađenim.

- Kako bi osigurala radikalnu transparentonost svim aktivnostima za pomoć ugroženim, USAID pokreće interaktivnu on-line mapu koja će omogućiti građanima svakodnevno nagledanje progresa USAID-ovih projektima. Putem on-line mape svi zainteresirani će moći odobrati lokacija koja ih zanima te dobiti kratki opis projekta. Cilj mape je da se u svakom trenutku vidi gdje je potrošena svaka marka. Time želimo podstaći i ostale investitore da transparetno rade i ulažu - kazao je Barth.

fotografija-1

Foto: M. Kadrić

Načelnik Općine Doboj, Obren Petrović,  zahvalio se američkim zvaničnicima na pomoći i naglasio da tu za antizapadnu histeriju pojedinih bh. političara jednostavno nema mjesta.

- Vjerujem da obični građani prepoznaju ko im je pravi prijatelj. Da nije bilo USAID-a, UNDP-a ili EUCOM,  mi u Doboju ne bismo imali ni ceste, ni škole, a ni vode za piće. Ovo bi trebala biti vodilja i našim vlastima – kazao je Petrović.

U okviru današnje posjete, prisustvovali su i početku reknstrukcije objekta pumpne stanice Luke u okviru vodovodnog sistema grada Doboja. Donator je USAID, a implementator radova CRS. Na kraju govora, Barth je poručio svim građanima da izađu na izbore i glasaju.

Na konstataciju novinara da je spot USAID-a "Glasaj ili trpi" povodom opštinskih izbora u BiH naljutio političare na vlasti, Barth je diplomatski odgovorio :

- Mi ne favoriziramo niti jednu političku partiju. Građani su ti koji trebaju da odluče.

Pitali su ga vjeruje li bh. političarima kada je u pitanju podjela sredstava za obnovu nakon katstrofalnih poplava, s obzirom da trenutna vlast samo brine o rezultatima izbora i previše novca troše na predizbornu kampanju, Barth nije direktno komentirao.

On je kazao da u njegovom narodu postoji jedna izreka, a ona glasi "sunce je najbolja dezinfekcija", što znači da ono što radite, ako je obasjano i ako je vidljivo onda nema prostora za korupciju, što je glavni cilj USAID-a. Konstatovao je da je korupcija sve prisutnija u bh. društvu, a  a da su oni, kao organizacija, dosta govorili o tome.

Delegacija će se sada uputiti do dobojskog tekstilnog preduzeća "Premijer" koje je tokom poplava pretrpjelo materijalnu štetu od 1.200.000 maraka.

firma-tekstilna-doboj-premijer

Foto: M. Kadrić

Rankica Panić, vlasnica kompanije kazala je da su se voljom radnika oporavili i nastavili raditi.

- Ja sam htjela ovo da zatvorim, voda je bila 2 metra. Čitava jedna kolekcija naručene robe je potopljena i uništena kao i preko 50 mašina. Nisam vjerovala da postoji izlaz, ali su radnice dolazile i čistile svaki dan firmu u nadi da će se osposobiti pogon i da će one početi sa radom jer prehranjuju svoje pordice - rekla je Panić.

Posljednja destinacija delegacije američkih zvaničnika je susret s farmerima Doboj Istoka, tačnije Udruženja poljoprivrednih proizvođača, agronoma i tehničara u Spreči, odnosno farma Sulejmana Hrnjičića koji je predsjednik ovog Udruženja.

"USAID Farma" projekat dodijelio je sredstva u iznosu od 64.558 KM za pomoć proizvođačima mliječnih proizvoda u Doboj Istoku. Korisnici tog projekta je i ovo Udruženje koje sačinjava 78 farmera.

Barth i Miller su razgovarali s farmerima, nakon čega su se zahvalili na gostoprimstvu, a potom raspravljali o situaciji u kojoj se nalaze, a farmeri su izrazili bojazan od predstojeće zime jer smatraju da će se tek tada osjetiti posljedice poplava.

- Imat ćemo stočne hrane do zime, a ako je bude falilo morat ćemo stoku prodavati ili klati. Želimo da se zahvalimo USAID-u i američkom narodu na nesebičnoj pomoći koja nam je vjetar u leđa kako bi lakše stali na noge i oporavili se od nedaća koje su nas zadesile - rekli su farmeri.

usaid-doboj-2

Foto: M. Kadrić

Barth je predstavnike farmera pozvao da dođu u Sarajevo kako bi napravili konkretne korake na dogovoru i kako bi podstakli domaće vlasti da brže i jače reagiraju. Također, Barth je iskazao solidarnost sa poljoprivrednicima i poručio da će on, kao direktor USAID-a raditi na uspostavi sistema lakšeg kreditiranja poljoprivrednika na nivou cijele države te kazao da predstavnici poljoprivrednika moraju da se involviraju u politiku i budu u toku te da se aktivnije zalažu za svoje pitanje.

Delegaciju američkih zvaničnika kao i novinare farmeri su ugostili ručkom nakon čega će se ova posjeta završiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.