BIH

ŽGP: Sprema li se nova prevara radnika

Menadžment želi nagodbu prije suđenja

Autor:V. BEGUNIĆ

9.10.2014

Menadžment zeničkog preduzeća „ŽGP“, u većinskom vlasništvu „JATA Group“ tajkuna Hamzalije Ibriće Jate, ponudio je nagodbu radnicima koji su još u januaru ove godine tužili preduzeće zbog neplaćenih 8,5 plaća i doprinosa od marta 2012. godine. 

-Nude da svaki mjesec isplate po jednog radnika, ali naš advokat priprema Sporazum, po kojem bi, u narednih 14 mjeseci, isplatili sve radnike, ali i da svaki radnik dobije mjesečnu ratu. 

Želimo im pružiti ruku, ali i testirati njihovu iskrenost - kaže predsjednik Sindikata Zlatko Milošević, koji ističe da ima tužbi i drugih radnika, koji nisu u njihovoj grupi. 

Kako su svi računi preduzeća blokirani, dug bi plaćala „JATA Group“-a, ali je očito da je cilj samo da se odgodi za 24.11. zakazano pripremno ročište na Općinskom sudu u Zenici, ali i zakazivanje generanog štrajka.

„JATA Group“, koja od „ŽGP“-a potražuje čak 2,5 miliona KM duga, očito je nema namjeru i razvijati ovo preduzeće, koje posjeduje vlastiti kamenolom i asfaltnu bazu.

Svjedoči tome i činjenica da su, uprkos pomenutom dugu, a u ime ŽGP-a, oni u srijedu platili dug KM NIPD „Naša riječ“ Zenica, koje je Općinskom sudu u Zenici bilo uputilo Prijedlog za otvaranje stečajnog postupka, od čega je dijelila još samo uplata sudske nakande od 1.500 KM, koju je „Naša riječ“ trebala platiti do 15. oktobra. 

Početkom stečaja, „ŽGP“ bi izgubio prošle godine dobivenu koncesiju za kamenolom „Široke stijene“, iz kojeg „JATA Group“ eksploatiše ogromne količine krečnjaka i, nezakonito, ubire sav prihod. 

Vlada ZDK mirno promatra kriminal   

Mirno i bez adekvatne reakcije, Vlada Zeničko-dobojskog kantona premijera Muniba Husejnagića (SDP), koja u „ŽGP“- u ima 30 posto kapitala i svoju predstavnicu u Nadzornom odboru Nađu Mišić, samo nijemo promatar agoniju ovog nekada uglednog preduzeća.

Preostalih 32 radnika neredovno dobivaju minimalac od 360 KM, a Mišić je, istina, nakon napada Sindikata i pisanja medija, tražila razrješenje, ali ne prihvata nikakvu odgovornost za stanje u preduzeću. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.