BIH

U crkvi Svetog Ilije u Zenici: "Izjava o miru" četiri religije

Priređeno uspješno umjetničko i duhovno veče "Duh Asiza"

Autor:A. DŽ.

9.10.2014

U crkvi Svetog Ilije Proroka u Zenici priređeno je uspješno umjetničko i duhovno veče "Duh Asiza". Treću godinu Međureligijsko vijeće Općine Zenica okuplja na jednom mjestu imame, svećenike i sveštenike, ali i građane građane pravoslavce, katolike, muslimane, Jevreje...

Susret svjetskih religija je prvi put održan 27. oktobra 1986. godine u Asizu pod nazivom Svjetski dan molitve, a organizovao ga je Papa Ivan Pavao II.

daniasizaze1

Predstavnici svih religija na jednom mjestu

Predsjednik Međureligijskog vijeća Zenica Don Anto Ledić je kazao da su predstavnici religijskih zajednica u Zenici potpisali i obavezali se "da je vjernička opcija čuvati i sačuvati život svakoga čovjeka i da svaki čovjek mora imati svoj slobodni životni prostor".

Potpis na "Izjavu o miru" su, uz don Ledića u ime katoličke zajednice u Zenici, stavili Jakub ef. Salkica glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Zenici, paroh zenički protojerej Bojan Glišić i Jakob Montiljo, predsjednik Jevrejske općine Zenica.

U programu su učestvovali bogoslovi pravoslavne teologije iz Foče, franjevačke teologije iz Sarajeva, članovi Odbora za međureligijsku suradnju iz Doboja sa horom ilahija i grupa "Novo nebo", a pod itim krovom su se smjenjivale duhovne pjesme katolika, pravoslavaca i ilahije.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.