BIH

Samo mir i tolerancija mogu donijeti napredak

Mujo Hajdarević, kandidat SBB-a za Skupštinu ZDK

C. UDOVIČIĆ

9.10.2014

Kandidat za skupštinu zeničko-dobojskog kantona, Mujo Hajdarević iz Žepča, odrastao je u Ukrajini, u Mariopulju, lučkom gradu oko kojeg je bilo mnogo okršaja proruskih snaga i regularnih ukrajinskih postrojbi. Kaže da je sa zebnjom pratio dešavanja u Ukrajini jer su mu tamo ostali prijatelji sa kojima je odrastao.

U Mariopulju sam proveo 11 godina, sa ocem koji je radio u jednoj željezari. Ni slutio nisam da će tamo početi rat i sa tugom pratim sve što se tamo dešava. Tamo sam završio srednju školu i fakultet i naravno ukrajinski i ruski jezik kojim se služim kao maternjim – objašnjava Mujo.

Kaže da je na listi SBB-a jer u drugim političkim opcijama ne vidi ništa što bi ga privuklo i što mi moglo garantovati bolju budućnost za Bosnu i Hercegovinu.

Zaposlen sam u finansijskom sektoru i moji motivi da se kandidujem ne potiču iz ličnih interesa. Kampanju sam temeljio na miru i toleranciji i svemu onome što može donijeti napredak. Sadašnja vlast nije sposobna da izgura korjenite promjene – smatra Hajdarević.
Iako ga u šali prijatelji zovu Ukrajinac, kaže da se ne ljuti zbog toga i da iskustvo koje je stekao u Ukrajini nije za podjeciniti.

Mi u SBB-u znamo da cijenimo prave vrijednosti. Kao sudski tumač za ukrajinski jezik susrećem nove ljude, a perfektno se služim i ruskim jezikom. Radujem se svakom primirju u Ukrajini i nadam se da će moji prijatelji preživjeti strahote rata. Nisam od onih koji se raduju tuđoj nesreći – zaključuje Hajdarević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.