BIH

Mikić: Nećemo se pretvoriti u inkviziciju!

Centralna izborna komisija BiH

S. DEGIRMENDŽIĆ

9.10.2014

Centralna izborna komisija (CIK) BiH nije dobila ni jedan novi prigovor zbog korištenja govora mržnje u izbornoj kampanji – rečeno je na današnjoj sjednici CIK-a u Sarajevu.

Na sjednici nije razmatran ni prigovor na prošlosedmični istup u programu Federalne televizije, Sefera Halilovića, kandidata BPS-a za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, iako je na sjednici u srijedu rečeno da pravna služba CIK-a “o tome vodi istragu”. Navode da se o Halilovićevim izjavama vodi istraga, što je iznio na sjednici u srijedu Radoje Šupeta, šef službe za pravne poslove u CIK-u.

No, Stjepan Mikić, predsjednik CIK-a, u razgovoru s novinarima nakon današnje sjednice kazao je da ne želi komentirati nečiji istup ako na njega nema prigovora.

- Čuli ste da nema ni jednog novog prigovora , CIK se neće pretvoriti u inkviziciju – kazao je Mikić, ne pojasnivši kako je šef pravne službe mogao na sjednici reći da se vodi istraga o nečijem javnom nastupu, ako nema prigovora.

Zbog kršenja Izbornog zakona u izbornoj kampanji CIK je do sada skidanjem sa izborne liste i novčano kaznio Dalibora Traparu, kandidata Socijalističke partije za Predstavnički dom Parlamenta BiH , te Slavka Vučurević, kandidata PDP- a za Narodnu skupštinu RS. Novčano su kažnjene i stranke čiji su kandidati sankcionirani.

Danas je rečeno da je na odluke CIK-a Sudu BiH stigla jedna žalba, ali nije rečeno ko se od kažnjenih žalio.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.