BIH

Goražde: 11. privredno – kulturna manifestacija

Oko 70 izlagača iz BiH, Srbije i Mađarske

Autor:Al. B.

9.10.2014

U Goraždu je svečano otvorena 11. privredno – kulturna manifestacija „Dani jabuke“, koja je u Sportskoj dvorani „Mirsad Hurić“ okupila brojne izlagače iz BiH, Srbije, te Mađarske.

- Možemo biti izuzetno zadovoljni jer smo u teškim okolnostima, u nedostatku sredstava otvorili sajam koji je nadrastao i onaj prethodni, jubilarni. Imamo više od 100 izlagača, Mađarsku kao zemlju partner, imamo veliki broj posjetilaca iz svih krajeva BiH, predstavnike brojnih naučnih institucija, Poljoprivrednog, Šumarskog, Veterinarskog i drugih fakulteta – kazao nam je Mirsad Hubanić, predsjednik Upravnog odbora „Dana jabuke“. U okviru manifestacije svoje proizvode predstavljaju poljoprivredni proizvođači, ali i pojedinci i preduzeća koja nude usluge iz drugih oblasti. Bit će organizirani i okrugli stolovi posvećeni aktuelnim temama u oblasti voćarstva, te kviz znanja za učenike devet škola iz BiH.

- Goražde je prije drugog svjetskog rata bilo prepoznato po jabuci i ovdje je bio Istraživački centar za voćarstvo, koji je kasnije prebačen u Čačak. Poznato je da je i na bečki dvor odavde išla jabuka. Naša namjera je bila da ovom manifestacijom jabuku vratimo ovdje i jednim specijaliziranim sajmom podstaknemo razvoj poljoprivrede – ističe prof. dr Mirsad Kurtović sa Poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu. Najbolji proizvodi bit će nagrađeni „Zlatnom“ i „Srebrnom jabukom“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.