BIH

MUP-ovi u kantonima, RS i Brčko Distriktu nadležni za unos podataka u birački spisak

Agencija za identifikaciona dokumeta, evidenciju i razmjenu podataka BiH

S. DEGIRMENDŽIĆ

10.10.2014

Nakon što je na jutrošnjoj sjednici Centralne izborne komisije (CIK) BiH, objavljena informacija da je jedna državljanka BiH obavijestila CIK da se na Centralnom biračkom spisku (CBS) nalazi i ime njenog oca koji je preminuo 2007. godine, te nakon što je CIK donio zaključak da će se o konkretnom slučaju raspitati u Agenciji za identifikaciona dokumeta, evidenciju i razmjenu podataka BiH, zatražili smo komentar iz IDDEEA-e o tome kako je moguće da se na spisku birača nalaze i imena osoba koje godinama nisu među živima.

No, iz Agencije su nam odgovorili da je IDDEEA odgovorna za tehničko vođenje biračkog spiska, a nije nadležna za obradu podataka nego samo za pravilno funkcioniranje servera, aplikacija, te mreže za prenos podataka.

- Za podatke, obradu istih, te njihovu tačnost isključivo su nadležni MUP-ovi, odnosno matični uredi. Birački spisak se kreira na osnovu podataka iz evidencije Jedinstvenog matičnog broja (JMB), prebivališta i boravišta i ličnih karata, a podatke u ove evidencije samo i isključivo dostavljaju nadležni MUP-ovi - naveli su iz IDDEEA-e, dodajući da u slučaju smrti, lokalni matični uredi taj podatak dostavljaju nadležnom MUP-u, a nadležni MUP vodi postupak koji rezultira konačnom promjenom podataka u evidencijama.

U Agenciji nam je potvrđeno, u što smo se i uvjerili uvidom u dopis upućen svim nadležnim institucijama u BiH da je IDDEEA pisemnim putem upozoravala nadležne MUP-ove, opštine, ali i CIK-u na obavezu vođenja podataka u skladu sa propisima i rizika koji se javljaju u slučaju ako se lični podaci ne obrađuju adekvatno.

- Također je naglašeno da bi Federalni MUP, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS, te Brčko distrikt konačno trebali završiti uspostavu elektronskog registra matičnih knjiga što bi značajno smanjilo rizike za ovakve slučajeve - kažu u IDDEEA-i.

Također, pojašnjavaju da postoje tačno definirane nadležnosti između Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH i Centralne izborne komisije o načinu i sadržaju dostavljanja podataka iz Centralnog biračkog spiska, te ponavljaju da je Agencija isključivo nadležna za tehničko održavanje i elektronsko arhiviranje podataka i informacija koje se vode u evidencijama definiranim Zakonom o Agenciji, kao javnog dobra na nivou Bosne i Hercegovine.

- Agencija nije vlasnik podataka pohranjenih u evidencijama, nego je to nadležni organ (MUP), koji je i odgovoran za tačnost podataka i koji je stvarni vlasnik podataka.
Presjek biračkog spiska se, dakle, pravi na osnovu podataka koje su u evidenciju unijeli nadležni organi nakon zakonito provedenog postupka.

- Informaciju o tome zašto se u ovoj evidenciji našla osoba koja je preminula 2007. godine može vam dati isključivo nadležni MUP gdje je lice bilo prijavljeno, odnosno matični ured gdje su se vodili podaci za navedeno lice - odgovorili su iz IDDEEA-e.

Uputili smo dopise i nadležnim MUP-ovima s upitima da li su postupili po upozorenju IDDEEA-e, te da li redovno dostavljaju ovoj Agenciji podatke prvenstveno o umrlim osobama, ali još čekamo odgovore.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.