BIH

Na današnji dan prije 19. godina oslobođen Sanski Most

U znak sjećanja održano niz manifestacija

Autor:A. Vr.

10.10.2014

Na današnji dan prije 19.godina oslobođen  je Sanski Most.

Ovaj datum se u poslijeratnom periodu praznuje i kao Dan općine, a i ove godine je obilježen nizom prigodnih sadržaja.

Bacanjem cvijeća sa gradskog msota u Sanu odana se počast svima koji su ugradili svoje živote u temelje slobodnog Sanskog Mosta, a danas je održana i svečana sjednica Općinskog vijeća, te nakon toga položeno cvijeća na spomenik oslobodiocima na Trgu ljiljana.

Sutra će u Sanskom Mostu biti organizivan tradicionalni šahovski turnir kao i marš na planinu Mulež u znak sjećanja na pogibiju pukovnika Osmana Porića. Sutra u 18 sati u prostoru općinske vijećnice upriličiti će se promocija nove zbirke poezije demobilisanog borca i pjesnika, Zilhada Hodžića Hodže.

Podsjetimo, tokom operacije "Sana 95", vođene u jesen 1995. godine, Peti korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine je u potpunosti porazio Abdićeve snage i oslobodio Veliku Kladušu, porazio srpske snage i oslobodio slijedeće gradove: Bosanski Petrovac, Ključ i Bosansku Krupu, da bi na kraju ove operacije u sadejstvu sa Sedmim korpusom Armije RBiH oslobodio i Sanski Most. Komanda korpusa je bila u Bihaćua, a komadant je bio legendarni Atif Dudaković.

Zbog izrazito teških uslova pri kojima je nastao i djelovao, kao i ostvarenih rezultata, peti korpus se smatra jednim od najboljih i najslavnijih korpusa Armije RBiH.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.