BIH

Arnautović: "Bugarski voz" je zločinački pothvat!

Član CIK-a za "Avaz"

S. D. -A.Nu.-Z.Ka.

12.10.2014

Suad Arnautović, član Centralne izborne komisije (CIK) BiH, potvrdio je za „Dnevni avaz“ da u ovom trenutku CIK-u pristižu informacije o velikim gužvama na tri biračka mjesta u Brčko Distriktu. Do gužvi je došlo jer se, kako je pojasnio Arnautović, nakon zaključenja Centralnog biračkog spiska veliki broj građana ipak opredijelio za entitetsko državljanstvo i oni danas glasaju na nepotvrđenim glasačkim listićima.

- Za takve birače su određena tri biračka mjesta tzv NNN i ono što je sada mali problem je to što je sada na tim biračkim mjestima veliki broj građana i upravo u ovim trenucima između CIK-a i Komisije Brčko distrikta taj problem se rješava.

Komentirajući informacije Koalicije Pod lupom o tzv. „bugarskom vozu“, izbornoj prevari na koju se sumnja na pojedinim biračkim mjestima, Arnautović je uputio apel svim učesnicima izbora da vode računa da je za ovo teško krivično djelo predviđena zatvorska kazna.

- To je već dosta poznata tehnika zloupotrebe izbornog prava. Mi još uvijek nemamo nikakve relevantne i dokumentirane slučajeva, ali može se desiti da neki građani „prošvercuju“ jedan ili dva glasačka listića, dakle da ne ubace sva četiri glasačka listića u glasačku kutiju i da to bude osnov već organiziranom, udruženom, kako ja znam reći „zločinačkom“ pothvatu. Ovim putem apeliram na sve birače, na sve političke subjekte, da se ne igraju s vatrom, to je jako opasna situacija, jer time krše Izborni zakon, pogotovo zbog toga što su zakonom za takva djela zaprijećene kazne od tri do pet godina zatvora. To je teško krivično djelo izborne prevare i niko ne smije zloupotrebljavati izborno pravo - kazao je Arnautović.

Arnautović je u razgovoru za „Avaz“ ukazao  i na problem velikog broja građana koji pokušavaju da svoje biračko pravo ostvare bez važećih dokumenata, te ponovio da su dokumenti za identifikaciju pri glasanju lična karta, vozačka dozvola ili pasoš.

- Nikakve potvrde s kojima građane dolaze u većem broju na birališta, neće se uvažavati, potcrtao je Arnautović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.