BIH

CIK: Do 15 sati glasalo 36,6 posto birača, u RS izlaznost veća za čak 5 posto

Opći izbori u BiH

S. D. -A.Nu.-Z.Ka.

12.10.2014

Prema podacima Centralne izborne komisije (CIK) BiH, do 15 sati ukupno je glasalo 1.181.278 birača, što je 36,6 posto, odnosno za 1,5 posto više nego 2010.

U Federaciji je ukupno glasalo 692.326 birača, što je u 34,31 posto. U RS je ukupno glasalo 488.952 birača, odnosno 40,43 posto. To znači da je RS izlaznost veća za 5 posto nego u FBiH.

Najveća izlaznost zabilježena je na Palama - 65,85 posto, Banovićima – 62.98 posto, u Kalinoviku - 60,75 posto, u Gacku - 58.96 posto, a najmanja u Dobretićima - 16, 47 posto, Sanskom Mostu – 23,23 posto, Usori - 23, 26 posto, Velikoj Kladuši – 24,23 posto.

Prema podacima Centralne izborne komisije BiH, izlaznost na općim izborima u našoj zemlji do 15 sati na nivou BiH ove godine je u odnosu na isti tretirani period na općim izborima 2010. godine veća za nešto manje od jedan posto - saopćeno je na konferenciji za novinare CIK-a u Parlamentarnoj skupštini BiH .

Tako je 2010. do 15 sati glasalo 35,71 posto, a danas 36,60 posto birača. No, u FBiH današnja izlaznost na izbore do 15 sati je manja za jedan posto, u odnosu na isto vrijeme 2010.,dok je u entitetu RS, u odnosu na izbore prije četiri godine, do 15 sati glasalo skoro pet posto više birača.

Glasački listići birača koji su glasali putem pošte, a koji su do sada pristigli na adresu CIK-a BiH, u 17.30 sati krenuli su od skladišta u Istočnom Sarajevu, u policijskoj pratnji prema Glavnom centru za brojanje u sarajevskoj „Zetri“ . Dolazak listića u Glavni centar očekuje se oko 18 sati i 15 minuta.

Pored do sada poznatih incidenta na biračkim mjestima u Sanskom Mostu, Fojnici i Tesliću, iz CIK-a su saopćili da su u Stocu i Drvaru javni red i mir narušavale osobe inicijala N. P. u Stocu, te P. L. u Drvaru. U .OŠ „Avdo Smajlović“ u Općini Novi Grad Sarajevo policija je evidentirala osobu inicijala V. A. koja je odbila predati nepopunjeni glasački listić. U Brčko Distriktu su zabilježene tri prijave agitiranja za određene političke stranke.

Također, u Općini Centar Sarajevo, na biračkom mjestu u Seizmološkom zavodu,  osobe s inicijalima A. H. i I. K. evidentirala je policija zbog naročito drskog ponašanja, rečeno je u CIK-u.

Na novinarsko pitanje o tome je li CIK upoznat sa slučajem da je na biračkom mjestu u OŠ “Ćamil Sijarić“ na Dobrinji stigao jedan paket s glasačkim listićima namijenjenima biračima u Tuzlanskom kantonu, Stjepan Mikić, predsjendik CIK-a kazao je da su dobili takvu prijavu.

- Imamo jednu usmenu informaciju vezanu za taj incident. Mi smo dali nalog Općinskoj izbornoj komisiji Novi Grad da ispita situaciju i da nam dostavi potpunu informaciju o tom slučaju- rekao je Mikić.

Odgovarajući na upit o učestaloj pojavi pokušaja trzv “bugarskog voza“ na današnjim izborima Mikić je kazao da je ovaj način izborne prevare uveliko eksploatiran.

- Što se tiče tzv. „bugarskog voza“ on je u našoj državi toliko eksploatiran da nam vozovi više neće ni trebati koliko imamo tih „bugarskih vozova“, ali samo s dokazom da postoji takva pojava sankcionirat ćemo svakoga ko je takvu zloupotrebu učinio. Pričati samo o eventualno bugarskim ili ne znam kojem vozu, nije dovoljan dokaz. Moramo imati jasne dokaze ko je to učinio, na kojem biračkom mjestu, da bi mogli poduzeti određene radnje - kazao je Mikić.

Mikić je odgovarajući na novinarski upit da su posmatrači Koalicije Pod lupom dobili prijavu da su biračka mjesta otvarana u vjerskim objektima, kazao da CIK nije upoznat s takvom prijavom, te podsjetio da je strogo zabranjeno da biračka mjesta budu u bilo kojem vjerskom objektu.

U CIK-u su kazali da su od direktora policije entiteta RS, dobili informaciju da do 13 sati nije bilo značajnijih incidenata u tom entitetu po pitanju sigurnosnog aspekta izbornog procesa.

Novinari su ponovo insistirali na pitanjima o tome kako će se iskontrolirati situacija na biračkim mjestima, gdje je više glasačkih listića nego birača. Stjepan Mikić, predsjednik CIK-a isključio je mogućnost manipulacije s ovim listićima.

- Sav višak se vraća i ne postoji mogućnost manipulacije. Vodi se precizna evidencija i kontrola o tim listićima, tako da će svi biti vraćeni u CIK, kazao je Mikić.

Ovdje pogledajte detaljnju listu.

 

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.