BIH

Članovi biračkih odbora SBB-a poslali više od 50 prijava općinskim izbornim komisijama te CIK-u BiH

Zbog kršenja Izbornog zakona

Redakcija

12.10.2014

Članovi biračkih odbora SBB-a, širom BiH, poslali su općinskim te Centralnoj izbornoj komisiji BiH više od 50 prijava kršenja Izbornog zakona i slučajeva ometanja procesa današnjeg glasanja na održanim Općim izborima 2014. godine.

U Jablanici, na biračkom mjestu Glogošnica (126 A 014) član biračkog odbora Mensur Čilić, dopustio je osobama sa nevažećim ličnim karatama da glasaju, a što je suprotno jasnim odredbama Izbornog zakona BiH.

Kako saznajemo, jedna od osoba kojoj je takvo nezakonito glasanje dopušteno je i njegova supruga, a što dodatno krši odredbe IZ BiH koje jasno propisuju da članovi biračkih odbora ne smiju odlučivati u situacijama koje povlače sukob interesa.

U prijavi također stoji da je na primjedbu posmatrača, da je takvo glsanje nezakonito,  Mensur Čilić istakao da je dobio uputstvo da tako "može da radi od gospođe Šemse Šehić", bivše predsjednice OIK  Jablanica". Inače, u prijavi je navedeno da je Čilić blizak SDA.

Između ostalih valja spomenuti drastičan primjer zabilježen na glasačkom mjestu Željezno Polje 1 u Općini Žepče. Oko 30 neidentificiranih osoba, po 5-6 puta su ulazili na biračko mjesto i ubacivali listiće na kojima su bili zaokruženi kandidati SDA.

Na jednom biračkom  mjestu je prilikom kontrole prostorije za glsanje, pronađen prazan glsački listić. u Brezi, u mjestu Bulbulušići - Kamenice, član biračkog odbora je oko 10 sati,  naglas iznosio neistine o kandidatu SBB-a za člana Predsjedništva BiH Fahrudina Radončića, kako je navedeno, u prilog kandidata Bakira Izetbegovića.

U Sarajevu su zabilježeni slučajevi tzv. fantomskih posmatrača. Naime, posmatrači iz drugih političkih stranaka, predstavljali su se kao posmatrači SBB-a, i tako onemogućili posmatrače SBB-a da budu na biračkim mjestima.

Potom, slučaj zabilježen je u općini Centar – Sarajevo, na biračkom mjetu u Poslovnoj školi na Skenderiji. Tu je pokušano da se po sistemu „bugarskog voza“, izvlače prazni, a ubacuju ranije popunjeni glasački

U sarajevskoj općini Novi Grad, upućeno je više prijava. Između ostalog na Biračkom mjesto 056,  prilikom kontrole mjesta za glasanje pronađen je listić, koji je, uprkos protivljenju prijavioca, odnosno člana biračkog odbora, ubačen kao važeći u glasačku kutiju.

U Novom Gradu takođe,  na biračkom mjestu 029, prilikom kontrole glasačke kutije da li je prazna, Predsjednik biračkog odbora i dva člana nisu dozvolili ostalim članovima glasačkog odbora da izvrše pregled glasačke kutije.

U istoj općini, na biračkom mjestu 010, portir OŠ "Osman Nakaš" javno je agitovao kod birača da glasaju za vladajuću SDA, a u nekoliko slučajeva, upravo u Sarajevu, zabilježeni su slučajevi da su u neposrednoj blizini biračkih mjesta bili istaknuti plakati Bakira Izetbegovića.

U Bužimu, jedna osoba je zadržala jedan listić, ne ubacivši ga u glasačku kutiju, što je standardna metoda kod krađe glasova "bugarski voz". Zabilježen je slučaj u Orašju gdje se osoba, koja živi u inozemstvu našla na biračkom spisku, premda se nikada nije registrirala za glasanje.

Na Ilidži, na biračkom mjestu u Osijeku (131A046), jedan birač je uzeo 4 kompleta glasačkih listića, a ubacio je 3, što znači da je pokušao da iznese jedan komplet nepopunjenih biračkih listića i napraviti sistem „bugarskog voza“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.