BIH

MUP RS: Prijavljeno nekoliko novih slučajeva kršenja izbornog procesa

Obavijestili Centralnu izbornu komisiju BiH

Autor:Fena

12.10.2014

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske obavijestilo je Centralnu izbornu komisiju BiH o nekoliko novih događaja koji su prijavljeni policiji tokom dana, saopćila je večeras glasnogovornica entitetske policije Mirna Šoja.

U 15.10 sati u Nevesinju je narušen javni redi i mir od  nepoznatog muškarca koji je verbalno vrijeđao predsjednika Biračke komisije.

Policijski službenici su na licu mjesta zatekli navedenu osobu i utvrdili identitet, te je udaljili sa biračkog mjesta, a protiv nje će biti podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

U 16.00 sati u Policijsku stanicu Lauš jedan građanin je predao krivičnu prijavu u pisanoj formi protiv jedne muške osobe, te naveo da je u banjalučkoj Mjesnoj zajednici Pavići, u 13 sati, sa grupom od oko 20 nepoznatih osoba, ometao izborni proces na tom glasačkom mjestu.

Izvršenom provjerom navoda prijave preko policijskog službenika koji osigurava  biračko mjesto i predsjednika Biračkog odbora, konstatovano je da opisani događaj nije primjećen.

U policijsku stanicu Gradiška prijavljeno je narušavanje javnog reda i mira  na izbornom mjestu na lokalitetu Berek, u 15.40 sati, a riječ je o tome da je jedan muškarac fizički nasrnuo na posmatrača na glasačkom mjestu, predstavnika stranke SDS, te mu pesnicom zadalo udarac u predjelu lica.

Policijski službenici su napadača udaljili sa lica mjesta i protiv njega će preduzeti mjere po Zakonu o javnom redu i miru.

U 16.00 sati u mjestu Prijebljezi, kod Srpca, alkoholisani muškarac je na biračkom mjestu verbalno ometao proces glasanja, zbog čega je prekinut proces glasanja u trajanju od 15 minuta. Policijski službenici lišili su slobode ovu osobu i zadržali je do otrježnjenja. I protiv njega slijedi podnošenje zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

U 17.00 predsjednik Odbora za bezbjednost Narodne skupštine RS-a obavijestio je  Izborni štab MUPRS-a  da je dobio anonimnu prijavu da se u kafe baru „Milenijum“ u Banjoj Luci vrši otvoreno navođenje građana na glasanje, a zauzvrat im se nudi novac. Policijski službenici su izvršili provjere te utvrdili da se radi o neistinitim navodima.

U 17.14 sati u Izborni štab MUP-a je dostavljena informacija da je u Policijskoj stanici Bijeljina u toku dana došlo do verbalnih vrijeđanja članova Biračkog odbora od nepoznate muške osobe. Nakon pronalaska prijavljenog protiv njega slijede predviđene mjere i radnje Zakonom o javnom redu i miru.

U 13.40 sati u Policijskoj stanici Vlasenica prijavljeno je da je na glasačkom mjestu u naselju Piskavice došlo do narušavanja javnog reda i mira psovkama i vrijeđanjem članova komisije od jednog muškarca, koji je potom identifikovan od  policijskih službenika, te je prekršajno sankcionisan po Zakonu o javnom redu i miru.

U 17.15 sati Policijskoj stanici Pale prijavljeno je da je na glasačko mjesto na Palama došao nepoznati muškarac sa ličnom kartom druge osobe u namjeri da glasa. Tom prilikom članovi Biračkog odbora su utvrdili da je ta osoba htjela da zloupotrijebi tuđi identitet i tom prilikom glasa. Ova osoba je potom odbacila ličnu kartu, te se udaljila u nepoznatom pravcu. Operativni rad na pronalasku i identifikovanju te osobe je u toku.

Sigurnosna situacija na području Republike Srpske je dobra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.