BIH

CIK objavio prve preliminarne rezultate, obrađeno 76,52 posto biračkih mjesta

Opći izbori u BiH

S. D. – A.Nu. - Z.Ka.

12.10.2014

Centralna izborna komisija BiH objavila je preliminarne, nezvanične rezultate za članove Predsjedništva BiH, sa obrađenih 2.496 biračkih mjesta od 3.262 mjesta ili sa 76,152 mjesta.

Prema tim rezultatima za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH rezultati su sljedeći:

Bakir Izetbegović(SDA)- 194.455 glasova

Fahrudin Radončić-SBB- 156.469 glasova

Emir Suljagić-DF-Željko Komšić 88.507 glasova

Bakir Hadžiomerović SDP 58.955 glasova

Sefer Halilović BPS -51.108 glasova

Mustafa Cerić- 26.161

Džebrail Bajramović- 3.759

Mirsad Kebo-2.893

Halil Tuzlić-2.754

Adil Žigić -1.322

 

 

U Parlamentarnu skupštinu BiH upravo je stigao Peter Sorensen, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH. Ranije su u Parlament gdje je Centralna izborna komisija zasjedala tokom izbornog dana, a potom organizirala izbornu noć pristigli i predstavnici 11 delegacija iz inozemstva, te Džonatan Mur, šef Misije OSCE-a u BiH, te predstavnici drugih organizacija u BiH i diplomatskog kora. 

Svi oni će pratiti konferenciju CIK-a zakazanu u ponoć, na kojoj će biti saopšteni, prvi, preleminarni rezultati izbora za Predsjedništvo BiH, te preliminirani rezultati za ostale nivoe vlasti.
Na općim izborima održanim danas u Bosni i Hercegovini na glasanje je izašlo 50,1 posto birača, odnosno njih 1.616.960, saopćila je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine. To je za šest posto manje birača nego na prošlim općim izborima 2010. godine čime je potvrđena bojazan od pada izlaznosti.

U BiH je na općim izborima 2010. godine glasalo ukupno 56,28 posto birača, kazao je Stjepan Mikić, predsjednik Centralne izborne komisije BiH, na konferenciji za novinare u Sarajevu, upoređujući procentulani iznos izlaska na izbore s danas održanim općim izborima u BiH.  Prije  četiri godine u FBiH glasalo je 55,64 posto birača, a u entitetu RS 64,90 posto.

- Očekujemo u ponoć potpune izvještaje o izlaznosti i očekujem da će procenat birača koji su danas izašli na izbore premašiti onaj od prije četiri godine - kazao je Mikić.

Centralna izborna komisija održat će tačno u ponoć konferenciju za novinare na kojoj će saopćiti potpuni izvještaj o izlaznosti na danas održanim općim izborima u BiH, te prve preliminarne nezvanične rezultate općih izbora u BiH.

Mikić je istakao da tokom izbornog dana u BiH prema informacijama sigurnosnih agencija nije bilo značajnijih kršenja javnog reda i mira.

Predsjednik CIK-a je naglasio da je stigao značajan broj poziva i prijava putem maila u vezi s navodnim kršenjem izborne šutnje putem SMS poruka i internet portala. Mikić je najavio da će sve prijave biti procesuirane i ukoliko se dokaže da su politički subjekti kršili izbornu šutnju biti sankcionirani u skladu s zakonom.

Izbornu noć u organizaciji Centralne izborne komisije BiH, tokom koje se prezentiraju podaci u vezi izlaznosti na danas održanim općim izborima u BiH, nepravilnostima koje su obilježile glasanje, a u kojoj će u ponoć biti saopćeni i preliminarni nezvanični rezultati izbora, prate i predstavnici 11 delegacija iz inozemstva.

Tu su predstavnici izbornih komisija Malezije, Ruske Federacije, Guzije, Dominikanske Republike, Kraljevine Jordana, Kirgistana, Slovenije i Makedonije, zatim delegacije Visokog izbornog vijeća Turske, Državnog izbornog instituta Meksika i Centra za demokraciju i izborne studije iz Kameruna.

U Federaciji BiH na birališta je danas izašlo 48,27 posto, a 53,15 posto u Republici Srpskoj birača. Kompletan izvještaj o izlaznosti do zatvaranja birališta pogledajte ovdje.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.