BIH

Na većini saobraćajnica jedva vidljive ili izbrisane bijele trake

Iako se za obnavljanje signalizacije troši mnogo novca

A. NALO

13.10.2014

Na većini gradskih saobraćajnica i ulica unutar naselja jedva su vidljive ili su skroz izbrisane bijele trake, zebre u blizini škola... S prvim snijegom situacija će postati još gora jer pojedini dijelovi grada nisu adekvatno pokriveni saobraćajnim znakovima! To dodatno otežava vozačima.

Česti udesi

Jedan od primjera je i raskrsnica u blizini pijace "Heco". Naime, horizontalne signalizacije na pružnom prijelazu i ulici koja vodi prema bivšem porušenom domu penzionera uopće nema, što zbunjuje vozače koji dolaze iz pravca grada i Ilidže.

320.000 KM za signalizaciju

2 puta se tokom godine obnavlja

4 godine garantni rok

Zbog toga su u posljednje vrijeme česti udesi. Inače, za održavanje signalizacije zadužena je Direkcija za ceste KS.

- Direkcija je pretežno nadležna za glavne gradske saobraćajnice. To je glavna gradska longitudinala od Baščaršije do Ilidže i transferzale. Sve ostale sporedne saobraćajnice i u naseljima u nadležnosti su općina - kazao je Adnan Alikadić, iz Direkcije.

Prema njegovim riječima, za obnavljanje signalizacije od plastične materije izdvojeno je 320.000 KM. Ističu da je to je dugotrajnije i kvalitetnije rješenje od obnavljanja horizontalne signalizacije od obične boje.

Potrebna saglasnost

- Poređenja radi, horizontalna signalizacija od plastične materije ima garantni rok od 4 godine iako često "izdrži" na saobraćajnici i po 6-7 godina dok horizontalna signalizacija od obične boje ima garantni rok od 6 mjeseci i praktično bi se trebala obnavljati 2 puta godišnje.

Zbog toga, mi na svim saobraćajnicama koje rekonstruiramo na primarnoj mreži obilježavamo horizontalnu signalizaciju od plastične materije - pojašnjava Alikadić.

Za sve izmjene u signalizaciji Ministarstvo saobraćaja KS mora dati saglasnost.

Saobraćajni znakovi za bolju sigurnost  

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova KS kazali su nam da horizontalnu signalizaciju moraju pratiti i saobraćajni znaci.

- Na svim lokacijama mora biti znak koji će pokazati vozačima kuda da se kreću. Na mnogim dijelovima su izlizane trake i s prvim snijegom postaju nevidljive. Vertikalna signalizacija je također bitna za sigurnost - kazali su nam iz MUP-a KS.

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.