BIH

SNSD priznao poraz: Ivanić je novi član Predsjedništva BiH!

Dodik i dalje u prednosti u odnosu na Tadića

V. Stevanović

13.10.2014

Pobjednik izbora za srpskog člana Predsjedništva BiH je Mladen Ivanić, nakon što je rukovodstvo SNSD-a priznalo poraz Željke Cvijanović.

Rukovodstvo SDS-a i PDP-a prije nekoliko minuta proglasilo je pobjedu Mladena Ivanića za srpskog člana Predsjedništva BiH, koji na 99 posto prebrojanih listića ima 297.800 glasova, odnosno 900 glasova više u odnosu na protivkandidata iz koalicije SNSD - DS - SP Željku Cvijanović.

- Podaci CIK-a pokazuju da je na 99,5 posto prebrojanih glasačkih listića još 300 više razlike za kandidata Saveza za promjene – rekao je potpredsjednik SDS-a Nenad Stevandić.

On je naveo da je SDS jedini pravi pobjednik u RS, te da je samo u Banjoj Luci podrška ovoj stranci porasla za 300 posto kada je u pitanju lista kandidata za NSRS.

- Jasno je da će SDS preuzeti vlast. Pozivamo samo na strpljenje da vidimo koliko će trajati vodstvo Milaroda Dodika u odnosnu na Ognjena Tadića, koje oni tako ističu –rekao je Stevandić.

Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak rekao da je na zajedničkoj press-konferenciji da je štab SNSD-a svjestan da je izgubio izbore i pozvao ovu stranku da se prestane sa maltretiranjem javnosti. Prema njegovim podacima, PDP će ostvariti osam mandata u NSRS i dva u Parlamentu BiH, a SDS najmanje pet poslanika u Parlamentu BiH.

Nekoliko minuta ranije i SNSD je proglasio poraz Željke Cvijanović na ovim izborima, uz navode da je Dodik i dalje u prednosti u odnosu na Tadića.

Prema nekim informacijama, Dodik je još sinoć zvao rukodostvo SDS-a, ali mu se niko iz te stranke nije javio. Iz ove stranke su to potvrdili novinarima, ali nisu željeli da se odrede u vezi povoda tog poziva.

- Dok ne bude se znalo ko je pobjednik na općim izborima, i dok taj pobjednik ne pozove sve parlamentarne stranke na razgovor sve druge priče su preuranjene – rekao je Stevandić.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.