BIH

Formirati programsku koaliciju na svim nivoima: SDA, HDZ BiH i blok SBB - DF

Adis Arapović, analitičar i menadžer CCI-ja

Autor:S. MUHIĆ

13.10.2014

Adis Arapović, analitičar i menadžer Centara civilnih inicijativa (CCI), komentirajući rezultate izbora, kazao je za „Dnevni avaz“ da su dvije vladajuće stranke, pobjednice na izborima 2010. godine - SNSD i SDP najviše kažnjene na izborima 2014.

Prema njegovom mišljenju, SDA je sebe, očigledno, nametnula kao alternativu vladavini SDP-a i dobila veliku podršku. SDA je napravila vrlo legitiman rezultat, međutim, kako Arapović tvrdi, on nije dovoljan za samostalno vladanje na bilo kojem nivou vlasti.

On, stoga, ističe da rezultati izbora govore da će se morati praviti vrlo široke koalicije.

- Ono što bih ja volio vidjeti, a vjerujem i da većina građana BiH žudi za tim, jeste koalicija, po mogućnosti, programskog tima, koja će osigurati kvalificirane većine na svim nivoima vlasti i koja će osigurati, osim stabilnosti, i sigurnost, da se mogu desiti važni reformski procesi. Da bi se to desilo, znamo da se mora imati dvije trećine u Federalnom parlamentu, da je potrebna kvalificirana većina i na entitetskom i državnom nivou. To govori da su potrebne i simetrične koalicije, da se ne bi dešavalo ovo što imamo od 2010. do 2014. godine - na jednom nivou jednu, a na drugom drugu koaliciju, potrebne su simetrične, široke i stabilne koalicije, uspostavljene na programskim dokumentima, koje će imati kapacitet sve do ustavnih reformi - naveo je Arapović.

Da bi takve koalicije bile realizirane, ovaj analitičar ističe, to podrazumijeva da SDA i HDZ BiH budu obavezni učesnici u raspodjeli vlasti na nivou kantona, Federacije i države.

- Osim njih, najprirodnijim se čini neformalni politički blok SBB-a i DF-a, kao trećeg partnera u toj širokoj koaliciji. Ako bi se to desilo, to bi značilo vrlo simetrične i stabilne koalicije gotovo u svim kantonima te vrlo stabilne parlamentarne većine i na nivou Federacije i na nivou države. Takve koalicije su neophodne za kvalitetan rad - rekao je Arapović.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.