BIH

Do kraja godine bit će uspostavljena nova vlast

MOSTAR Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a, Dragan Čović

M. Sm.

13.10.2014

Rezultat koji su na izborima napravile stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) predvođene Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH ukazuje na to da je sasvim izvjesno kako se vlast u BiH neće moći praviti, kako je to neko planirao, bez legitimne volje hrvatskog naroda.

Ogromna obaveza

Kazao je to jučer na pres-konferenciji u Mostaru lider HDZ BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH, Dragan Čović, naglasivši da je pobjeda HNS-a i HDZ-a BiH uvjerljiva u svakom dijelu BiH.

Čović je ponovio da je HNS u nekim sredinama osvojio 80 posto glasova, a negdje od 75 do 90 posto što, kazao je, stvara i ogromnu obavezu.

 - Siguran sam i da mi više nikad nećemo ući u izbore na način da neko strahuje  zbog toga da li  će neko usmjeriti 50 ili 100 hiljada glasova od jednog naroda ka drugom da bi upravljao političkim procesima u BiH - kazao je Čović.

Kazao je i to kako je još uvijek neodgovorno pričati o nekim koalicijama te iznio mišljenje o tome da će u naredna dva, tri dana usliiediti razgovori, dogovori i pregovori te traženje partnerstva u državnim, entitetskim i kantonalnim vlastima.

 - Čekat ćemo rezultate izbora i s gospodinom Dodikom, Radončićem i Izetbegovićem razgovarao sam oko iste teme. U Republici Srpskoj ima još puno upitnika, a  što se tiče ostalih partnera sačekat ćemo konačne rezultate i držati se vrlo jasnog opredjeljenja – da se legitimni predstavnici jednog, drugog, trećeg naroda trebaju dogovoriti - rekao je Čović, dodavši kako je duboko uvjeren da će do kraja godine biti uspostavljena nova vlast.

 Izborni zakon

Među prioritetima nove vlasti, naglasio je on, su provedba odluke Suda u Strazburu i rješavanje pitanja Izbornog zakona, a u vezi s tim i odluka ustavnog suda BiH za Grad Mostar.

 - Uvjeravam vas da ćemo imati izbornu jedinicu iz koje će hrvatski narod, kao i druga dva naroda, birati svoje predstavnike na svakim narednim izborima. To je minimum minimuma, jer vidjeli ste mi imamo potporu od 75 do 80 posto hrvatskog glasačkog tijela, a razmišljamo hoćemo li imati hrvatskog člana Predsjedništva – istakao je Čović.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.