BIH

Austrijska ambasada predstavila tri knjige u Domu oružanih snaga BiH

U znak obilježavanja stote godišnjice od početka Prvog svjetskog rata

Fena

13.10.2014

Austrijska ambasada u Sarajevu priredila je večeras u Domu oružanih snaga BiH predstavljanje tri knjige u znak obilježavanja stote godišnjice od početka Prvog svjetskog rata.
 
Riječ je o knjigama "Carska i kraljevska armija u Prvom svjetskom ratu", "Bošnjaci u carskoj službi" te "Jevreji u habsburškoj vojsci" autora Ervina Šmidla (Erwina A. Schmidla), Kristofera Nojmajera (Christopha Neumayera), Kristijana Ortnera (M. Christiana Ortnera) i (Hermana Hinterstojsera (Hermanna Hinterstoissera). Sve knjige tematiziraju historiju carske i kraljevske armije u Prvom svjetskom ratu, kao i bh. komponentu u njihovom sastavu.
 
Predstavljanju ovih naslova prisustvovali su predstavnici Oružanih snaga BiH, austrijskog kontigenta pri EUFOR-u, te druge osobe iz javnog i kulturnog života BiH.
 
Riječi dobrodošlice uputio je austrijski ambasador u BiH Martin Pamer, naglasivši da je carska armija bila nadnacionalna formacija i temeljni stub velikog Austrougarskog carstva.
 
- Ova armija je imala višestruk značaj - ne samo vojni, već je igrala i važnu civilizacijsku i kulturološku ulogu. Ona je također BiH uvela u modernu - kazao je on, dodavši da su upravo u objektu doma Oružanih snaga BiH prvi put u BiH izvedene simfonije Mocarta, Mendelsona i drugih velikih autora, kao i prva opera.

martin
 Foto: Arhiva ( Martin Pamer: Carska armija nadnacionalna formacija i temeljni stup AU carstva)

Jedan od autora knjige "Bošnjaci u carskoj službi" Erwin A. Schmidl podsjetio je da su pripadnici bh. pukova dobili saglasnost tadašnjeg dvora da postanu pripadnici regimente u sastavu carske armije. Karakterisala ih je posebna uniforma, sa čakširama i fesom.
 
- Članovi bh. regimente su bili pripadnici svih nacionalnosti u BiH. U knjizi smo pokušali da predstavimo pozadinu aneksije BiH, carske uprave, te cijeli tok događaja prije Prvog svjetskog rata i sam rat. Bh. vojnici nisu bili angažovani samo u borbenim trupama, već i u jedinicama za podršku - istaknuo je on.
 
Podvukao je također da su u knjizi detaljno opisane uniforme koje su karakterisale carsku vojsku, a ujedno je dat prikaz i uniforme koju je Franc Ferdinand nosio na dan atentata u Sarajevu.
 
U okviru programa predstavljanja knjiga, bh. historičar i univerzitetski profesor Zijad Šehić održao je predavanje o temi "Bosna i Hercegovina i carsko-kraljevska armija", u okviru kojeg je dao detaljan pregled aktivnosti bh. jedinica u okviru carske vojske, frontovima na kojima su ratovali, te drugim aspektima njihovog značaja za monarhiju.
 
Predstavljanje knjiga upotpunio je nastup Vojnog orkestra Oružanih snaga BiH.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.