BIH

Smanjena kazna Šefiku Aliću za zločine nad srpskim vojnicima

Saopćeno iz Suda Bosne i Hercegovine

Srna

14.10.2014

Trećestepeno vijeće Suda BiH smanjilo je kaznu bivšem pripadniku Petog korpusa takozvane Armije BiH Šefiku Aliću sa deset na osam godina zatvora za ratni zločin protiv četvorice pripadnika Vojske Srpske Krajine, zarobljenih tokom vojne akcije "Oluja" 5. avgusta 1995. godine.

U kaznu zatvora Aliću će se uračunati vrijeme koje je proveo u pritvoru i vrijeme koje je proveo na izdržavanju kazne zatvora, saopćeno je iz Suda BiH.

Nakon što je Ustavni sud u julu, zbog pogrešne primjene krivičnog zakona, ukinuo pravosnažnu presudu kojom je Alić osuđen na 10 godina zatvora za zločine počinjene na području Krajine, trećestepeno vijeće Suda BiH je djelimično uvažilo žalbe odbrane i smanjilo kaznu za dvije godine primjenjujući krivični zakon bivše Jugoslavije umjesto Krivičnog zakona BiH.

Alić je osuđen da je kao pomoćnik komandanta bataljona "Hamza" pri Petom korpusu takozvane Armije BiH u avgustu 1995. godine učestvovao u zlostavljanju četiri zarobljena pripadnika Vojske Srpske Krajine, te da nije spriječio ni upozorio Al Harbi Teufika, neregularnog vojnika nad kojim je imao efektivnu kontrolu, u maltretiranju i ubijanju zarobljenika.

On je bio odgovoran za zaštitu života Mirka Devetaka, Petra Stambolije, Pere Borosina i Branka Bašića, koji su zarobljeni tokom vojne akcije "Oluja" 5. avgusta 1995. godine.

Prvostepenom presudom Suda BiH od 11. aprila 2008. godine Alić je bio oslobođen optužbi za ovaj ratni zločin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.