BIH

Umjesto srednjovjekovnog samostana otkrivena nekropola

Iskopavanja kod Brčkog

Srna

14.10.2014

Na arheološkom lokalitetu Zidine u Gornjoj Skakavi kod Brčkog nastavljena su iskopavanja u potrazi za franjevačkim samostanom iz srednjeg vijeka, ali je umjesto njega otkrivena nekropola.

Zamjenik vođe istraživanja Ana Marić rekla je da istraživački tim nije puno bio iznenađen kada su u potrazi za samostanom naišli na nekropolu, gdje su do sada otkriveni grobovi sa više od 20 ljudskih posmrtnih ostataka.

- Cijeli ovaj prostor koji sada istražujemo je jedno veliko srednjovjekovno groblje, ali to nije ništa neobično jer je poznato da su ljudi u srednjem vijeku sahranjivani u blizini crkava, rekla je Marićeva.

Ona je podsjetila da su tokom prošlogodišnjih iskopavanja nekoliko metara dalje pronađeni temelji romanske crkve iz 13. vijeka unutar zidina gotskog hrama koji datira iz 14. vijeka.

Gradonačelnik Brčkog Anto Domić izjavio je danas, tokom posjete ovom lokalitetu, da se očekuje pronalazak još nekih srednjovjekovnih objekata koji će svjedočiti o postojanju rane civilizacije na tom prostoru, što je važno ne samo za ovo područje, nego i zbog kulturno-istorijskog naslijeđa BiH.

Vlada Brčko distrikta izdvojila je prošle godine 150.000 KM za istraživanja na lokalitetu Zidine, a za nastavak radova u ovoj godini još 100.000 maraka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.