BiH i dalje u zastoju prema Evropi

Izvještaj o napretku BiH za 2014. godinu

Fena

Bosna i Hercegovina nije prevazišla zastoj u procesu evropskih integracija, navedeno je u Izvještaju o napretku BiH za 2014. godinu, čije je rezultate danas predstavnicima civilnog društva predočio Georg Ziegler, zamjenik šefa Sekcije za Bosnu i Hercegovinu u Generalnoj direkciji za proširenje Evropske komisije.

Na sastanku održanom u Sarajevu, Ziegler je naglasio da je BiH ostvarila vrlo ograničen napredak u ispunjavanju političkih kriterija i nije prevladala zastoj u procesu evropskih integracija dok većina ostalih zemalja u regiji odlučno napreduje.

"Ovakva nezadovoljavajuća situacija je najvećim dijelom uzrokovana nedostatkom kolektivne političke volje vođstva u Bosni i Hercegovini. Učinkovitost i funkcioniranje političkih institucija na svim nivoima vlasti moraju biti unaprijeđene i hitno se mora uspostaviti funkcionalan mehanizam koordinacije o pitanjima EU", izjavio je Ziegler.

Nevladine organizacije koje su prisustvovale prezentaciji djeluju u različitim oblastima, uključujući političku analizu, prava žena te manjina.

Evropska unija održava redovne konsultacije s predstavnicima nevladinih organizacija i njihov važan doprinos se traži prilikom pripreme godišnjih izvještaja o napretku za zemlje koje se žele pridružiti Uniji.

NA VRH

Podijeli članak na