BIH

Zauzimanje Sarajeva od VRS-a bi bilo ravno samoubistvu

Svjedok odbrane na suđenju Ratku Mladiću

Fena

15.10.2014

Svjedok odbrane na suđenju Ratku Mladiću izjavio je u srijedu da bi zauzimanje Sarajeva za Sarajevsko-romanijski korpus Vojske Republike Srpske (SRK VRS) bilo ravno samoubistvu.

- Napadač mora imati tri puta veće snage. To u ovom slučaju nije dolazilo u obzir. SRK bi izvršio samoubistvo -  kazao je Ratomir Maksimović, koji je bio u komandi SRK-a, u odjeljenju za moral, pravna i vjerska pitanja, prenosi BIRN - Justice Report.

Prema njegovom iskazu, SRK je imao 22.000 ljudi pod oružjem, a samo njih 12.000 su bili “borci na koje se moglo računati”, koji su bili “angažovani na čuvanju linija”.

Tokom unakrsnog ispitivanja, tužilaštvo je nastojalo da ospori tvrdnju svjedoka, koji je jučer započeo s davanjem iskaza, da je Jugoslovenska narodna armija (JNA) prilikom povlačenja ostavila naoružanje u kasarni “Maršal Tito” u Sarajevu i drugim kasarnama.

Svjedoku je predočena “moja ispovijest” iz nedjeljenog magazina NIN, u kojoj Milutin Kukanjac, tadašnji komandant Druge vojne oblasti JNA u Sarajevu, navodi da su, uvidjevši šta se sprema, pokrenuli povlačenje sve imovine. Svjedok Maksimović se nije složio sa stavom tužioca Adama Webera, navodeći da ne zna tačno koja je količina oružja ostala u kasarnama, kao i da je on to ustvari zaključio kada je kasnije vidio da protivnička strana ima to naoružanje, prenosi BIRN.

 Maksimović je potvrdio da su mladi vojnici imali na početku osnovnu obuku u gađanju. Tužioca je posebno interesovalo da li je SRK radio obuku za puške M-48 i poluautomatski snajper M-76, ali svjedok je rekao da nije bio precizno upoznat s tempom i procesom obuke, ali i da su “naravno učili”.

- Taj kontingent koji je obučavan je vrlo mali. Na cijeli korpus možda je bilo 100 mladića, a ostali nisu, i zato ja kažem da je bila oskudna borbena osposobljenost - objasnio je Maksimović.

On je tužiocu potvrdio da je, osim u komandi SRK-a, obavljao i dužnosti zamjenika Treće sarajevske brigade, kao i da je bio u komandi Taktičke grupe Vogošća.

Mladiću se sudi da je, kao komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u progonu Bošnjaka i Hrvata iz 15 općina pod kontrolom srpskih snaga, među kojima je bila i Rogatica. Mladić je optužen za terorisanje građana Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, kao i za genocid u Srebrenici i još sedam općina, te za uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, podsjeća BIRN.

Odbrana Mladića je pri kraju današnjeg suđenja izvela Mileta Ujića, nekadašnjeg čelnika Izvršnog odbora Opštine Rogatica, koji je govorio o naoružavanju bošnjačkog stanovništva u rogatičkom kraju. On je u izjavi naveo da je rat u Rogatici počeo s ubistvom jednog Srbina 22. maja 1992.

- Muslimani su vratili njegovo tijelo. Nakon toga se više nije moglo bezbjedno hodati - rekao je Ujić.

Suđenje Mladiću se nastavlja u četvrtak, 16. oktobra, saopćio je BIRN - Justice Report.  

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.