BIH

OTKRIVAMO Zbog najezde zmija zatvorena područna ambulanta u Rajlovcu!

Ugroženi mještani poplavljenih područja

F. NUMANOVIĆ

16.10.2014

U okolini ambulante porodične medicine u novogradskom naselju Rajlovac prije nekoliko dana uočene su zmije, nakon čega je ova zdravstvena ustanova zatvorena! To je dokaz da u poplavljenim naseljima preventivne mjere nisu provedene na vrijeme niti su urađene kako treba.  

Kako nam je kazao portparol JU Dom zdravlja KS Arman Šarkić, nakon što su obaviješteni, menadžment je reagirao i urađena je deratizacija te je ispitana vrsta zmija.
Iz preventivnih razloga ambulanta je zatvorena 9. oktobra. Građani će do daljnjeg zdravstvene usluge ostvarivati u Bojniku, Sokolju i centralnom objektu DZ Novi Grad.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS Snježana Balta kazala je da je zbog visokih temperatura za ovo doba godine očekivana pojava zmija.

- Mi nismo nadležni za domove zdravlja, oni sami moraju riješiti problem. Jedino im možemo ponuditi stručnu pomoć - kazala je Balta.

Samir Siručić iz „Sanitacije" kaže da su jedina firma koja ima preparat za trovanje zmija.

- Niko nije tražio da uradimo dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju. Druge firme mogu uraditi, ali neće biti djelotvorno jer nemaju adekvatan materijal - kaže Siručić.

Poduzeli mjere

Vildana Bosno iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove kazala je da su upoznati sa situacijom u Rajlovcu te da je Dom zdravlja KS poduzeo sve preventivne mjere.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.