BIH

Cazin: Održani 17.susreti dobrovoljnih davalaca krvi sa prostora USK –a

Tradicionalno druženje velikih humanista

S.J.

17.10.2014

U organizaciji Crvenog križa USK –a, u Cazinu su održani 17.tradicionalni susreti dobrovoljnih davalaca krvi i volontera kantonalnog Crvenog križa, čiji je pokrovitelj bilo Ministarstva zdravstva USK –a. Ovom druženju prisustvovalo je 140 darivalaca krvi iz svih osam općina USK –a. Bila je ovo prilika, da se dobrovoljni davaoci krvi druže, ali i da im predstavnici kantonalne i općinske vlasti zahvale, jer su darujući krv, bezbroj puta do sada pokazali svoju neizmjernu humanost i spasili mnoge živote.

- U znak zahvalnosti svim ljudima, koji su darovali krv i spasili živote drugim ljudima, priredili smo ove susrete i druženje dobrovoljnih davalaca krvi. Prisustvovali su ljudi iz svih općina kantona, koji su darovali krv 10 i više puta, a bilo je i dosta mladih, koji se priključuju našim aktivnostima. Pozivam sve one, koji su zdravi i žele spasiti život drugima, da se pridruže akcijama dobrovoljnog darivanja krvi u svojim općinama –istaknuo je Husein Huska Kličić, predsjednik Crvenog križa USK –a.  

husein-klicic

Foto: S. J. (Husein Huska Kličić: Velika zahvalnost svim davaocima)                                              

U USK –u je veliki broj dobrovoljnih davalaca krvi, a najviše ih je u općini Bihać.                                             

 - Po zadnjoj evidenciji iz 2.005.godine, općina Bihać je imala 5.080 dobrovoljnih davalaca krvi i to je najviše u F BiH. I ja sam dugogodišnji davalac i to je najhumaniji čin, koji čovjek može i treba da uradi“ -kazao je Abdulah Budimlić, predsjednik CK Bihać, koji je do sada krv dao 127 puta.

abdulah-budimlic

Foto: S. J. (Abdulah Budimlić: Krv darovao 127 puta)              

Ako se zna, od kolikog je značaja posjedovanje potrebnih količina krvi  u spašavanju života, onda svaka akcija dobrovoljnog darivanja krvi zaslužuje sve pohvale. Upravo zbog toga bi se i nadležni trebali u narednom periodu više pozabaviti radom na poboljšanju statusa najvećih humanista na svijetu.                                                                            

 Cazinski humanisti                                                                                                             

Crveni križ Cazin svake godine u svojoj općini organizuje po 4 -5 akcija dobrovoljnog darivanja krvi, na kojima se prikupi preko 500 kesica ove dragocjene tečnosti. 

- Akcije se svaki put organizuju u drugoj mjesnoj zajednici, kako bi pružili priliku i ljudima iz tih sredina, da se uključe. I ovi susreti dobrovoljnih davalaca krvi na nivou kantona su veoma bitni, a održavaju se jednom godišnje, uvijek u nekoj drugoj općini –rekao je Mustafa Hadžić, predsjednik Komisije za dobrovoljno davalaštvo krvi u CK Cazin.                                                                                                                           

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.