BIH

Podignuta optužnica protiv Mirsada Tahirovića za ratni zločin u Jablanici

Tužilaštvo BiH

Redakcija

17.10.2014

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Mirsada Tahirovića zvanog "Deba", rođenog 19.09.1970. godine u Prijepolju, državljanina BiH i Srbije.

Osumnjičeni se tereti da je za vrijeme rata u BiH i oružanog sukoba između Armije R BiH i HVO-a, u svojstvu pripadnika Specijalnog odreda posebne namjene Štaba Vrhovne komande Armije R BiH - "Zulfikar", postupao protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba i Ženevske konvencije o postupanju prema ratnim zarobljenicima za vrijeme rata, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

On se tereti da je u vremenskom periodu od mjeseca jula do mjeseca oktobra 1993. godine, na području Jablanice, lično i sa njemu poznatim osobama, pripradnicima odreda "Zulfikar", sudjelovao u mučenjima, fizičkim zlostavljanjima i ponižavanjima zatočenih civila i zarobljenika hrvatske nacionalnosti, koji su bili nezakonito zatočeni u muzeju "Bitka za ranjenike" i na lokalitetu "Rogića kuće" u Jablanici.

Zatočenim civilima i zarobljenicima su nanošene teške tjelesne ozljede, tjerani su na prisilno vršenje islamskog obreda molitve, a optuženi je sa saučesnicima opljačkao jednog zatočenika, od kojeg je oduzeta veća količina novca, koja se nalazila u njegovoj kući u Jablanici.

Prema navodima optužnice, zlostavljanje je ostavilo teške tjelesne i duševne ozljede kod žrtava, od kojih i danas osjećaju posljedice, navodi se u saopćenju.

Uz optužnicu, Tužilaštvo BiH predlaže ispitivanje 22 svjedoka, a priloženo je više od 100 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.