BIH

Odbijat će od plaća i za nove presude

Nakon što tužbe stižu na naplatu

Autor:J. GAZIJA

18.10.2014


Nakon što je 1.500 radnika GRAS-a još 2009. godine tužilo preduzeće zbog neizmirivanja penziono-zdravstvenog osiguranja te nepoštivanja kolektivnog ugovora, presude su počele polako stizati na naplatu.

Teška situacija

Kao odgovor na tešku situaciju u kojoj se preduzeće nalazi Avdo Vatrić, generalni direktor, postavio je saopćenje na oglasnu ploču da će svi zaposleni od avgustovskih plaća namiriti sudsku presudu, koja je stigla 14. oktobra u korist jednog od radnika.

Većina radnika se ne slaže s ovakvom odlukom te smatraju da će Vatrić proizvesti revolt onih koji nisu tužili preduzeće.

- Posljednja dva dana kontinuirano razgovaramo s Upravom i Nadzornim odborom da odustanu od ove odluke. Osim toga, nije uredu da se radnicima koji nisu tužili firmu odbija od plaće. Samo posljednjih osam godina tražili smo da se ispoštuje kolektivni ugovor da bi ljudi odustali od tužbi i da do ovoga ne bi došlo, što nijedna uprava nije uradila - kazao nam je Amir Muminović, zamjenik predsjednika Sindikata komunalne privrede GRAS-a.

amir-muminovic

Muminović: Razgovori s Upravom

Vatrić u svom saopćenju, također, navodi da će se ovakva praksa odbijanja od plaća za namirenja sudskih izvršenja nastaviti i za buduće presude.

Van pameti  

- Ovakva odluka je protivzakonita! Van svake pameti je da se na ovakav način presude namiruju. Ako budu istrajni u tome, bojim se da će radnici koji nisu tužili preduzeće uraditi to sada - kazao nam je jedan od radnika GRAS-a.

1.500 radnika tužilo preduzeće

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.