BIH

Sezonci trebaju i zimi

Privremeno angažiranje radnika

A. NALO

18.10.2014

Više stotina sezonskih radnika, koji su proteklih nekoliko mjeseci bili angažirani kao ispomoć u nekoliko komunalnih preduzeća, uskoro ostaju bez posla. S obzirom na to da se ovaj projekt Službe za zapošljavanje KS pokazao kao dobar, pogotovo ljeti, kada ima najviše posla, mnoge firme voljele bi na raspolaganju imati sezonce i tokom zime.

Čišćenje staza

- Na osnovu tri različita projekta "Park" je ove sezone angažirao 120 radnika. Međutim, i tokom zime sezonci bi nam dobrodošli u slučaju većih vremenskih nepogoda i obilnijih snježnih padavina. Angažirali bismo ih da s našim uposlenicima čiste parkovske staze, platoe, stepeništa... Mogli bi i čuvati stakleničke prostore - kazala je portparol Aldijana Hamza.

Tokom zime posla bi za sezonce bilo i u KJU "Zaštićena prirodna područja". Direktor Osman Delić ističe da bi najviše bili raspoređeni na Vrelu Bosne, Bijambarama...

- Kod nas i ljeti i zimi ima dosta posla. Od smeća i snijega čiste se i štite sva zaštićena područja. Ako je zima blaga, uklanja se lišće, ako ima padavina, drveće se spašava od lomljenja - naglašava Delić.

Dodatna snaga

I preduzeću "Rad" treba dodatna radna snaga da bi se ojačala Zimska služba.
 
- Potrebe ima, ali nemamo sredstava za upošljavanje novog kadra. Sve zavisi od resornog ministarstva i njihove volje da to finansiraju. Treba radnika, i to za Zimsku službu, posebno ako bude većih padavina - kaže Ahmed Đipa, portparol "Rada".

"Sarajevogasu" ne treba

Zbog specifičnosti poslova na održavanju plinskog sistema i objekata, "Sarajevogas" do sada nije angažirao sezonske radnike. Ova kompanija to ne planira ni ubuduće.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.