BIH

U Maglaju osnovano Udruženje poslodavaca “15.maj”

Cilj prevazići teško stanje nakon majskih poplava

N. Br.

18.10.2014


U Maglaju je osnovano Udruženje poslodavaca “15.maj” u kojem su se vlasnici, uglavnom, trgovinskih, uslužnih i ugostiteljskih objekata, udružili s ciljem da prevaziđu teško stanje u kojem su se našli nakon majskih poplava.

Udruženje će, ističu čelnici, štititi interese, uglavnom, svojih članova. Tokom majskih poplava blizu 300 malih privrednika pretrpilo je štete koje se procjenjuju na oko 30 miliona KM.

Našli su se u izuzetno teškom položaju, jer kako tvrde, lokalni i viši nivoi vlasti nisu imali dovoljno razumijevanja za njih.

Prvo kao neformalna grupa, lokalnim vlastima i Općinskom vijeću, ukazivali su na teško stanje u kojem se nalaze, da im je ugroženo poslovanje, da si prisiljeni ili smanjivati broj zaposlenih ili zatvarati svoje radnje i obrte.

Prema riječima dr. Nadire Mulahasanović, predsjednice Udruženja, prevashodan cilj je udruživanje radi boljeg djelovanja.

trzni-centar-mali-privrednici

“Kao pojedinci ne možemo ništa. U resornoj općinskoj Službi za privredu još uvijek ne znaju način kako nam pomoći. Sada smo se registrovali, postojimo kao udruženje i na ovaj način pokušat ćemo da riješimo naš status.

Od sredine maja, mnogi od nas su kao “na leru”, neki se odlučuju na zatvaranje ili smanjivanje broja zaposlenih. Mnogi od nas ne žele staviti “ključ u bravu” nakon nove godine”, naglašava dr. Mulahasanović, inače vlasnica stomatološke ordinacije.

Sa početnih 50-tak članova, cilj je omasoviti Udruženje, a član može biti svaki poslodavac sa 15 i manje radnika. “Većina nas nije dobila nikakav vid pomoći, a vjerujem da je lokalnim vlastima stalo da mali privrednici rade jer se općinski budžet puni od malih privrednika.
Neko će reći da su dva ili tri uposlena malo. Ali ako to pomnožite sa brojem firmi, to je ipak značajan broj uposlneih, kao mali “Natron Hayat”, dodala je dr Mulahasanović.

I iza vjećničke govornice predstavnici malih privrednika upućivali su, gotovo, očajničke pozive da im se pomogne. Tako je na septembarskoj sjednici Općinskog vijeća Šaban Bubalo naglasio da lokalni nivo vlasti mora iznaći mogućnost da 100 malih privrednika pomogne sa iznosom od 1.000 do 3.000 KM.

“Mini projekat od 200.000 KM ova općina bi mogla realizovati jer privatnici u toku godine izdvoje 240 hiljada KM izdvoje u budžet općine samo za istaknutu firmu”, rekao je tada u ime malih privrednika Šaban Bubalo, minače potpredsjednik Udruženja poslodavaca.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.