BIH

U Tuzli obilježen Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima

Ugrožavanje dječijih prava

M. A.

18.10.2014

Udruženje "Zemlja djece" Tuzla je danas, povodom obilježavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, organiziralo uličnu akciju na tuzlanskom Korzou, gdje su građanima dijelili promotivne materijale o podizanju svijesti kod građana da davanje novca djeci koju zateknu u prosjačenju ugrožavaju dječija prava.

Osnovni cilj ove akcije jeste da građani ne podrže prosjačenje, a posebno djece, jer prosjačenje se može zaustaviti samo na način ako se ne daje novac.

- Ovaj promotivni materijal dijelimo u vidu vizit karti i privjesaka u kojima se nalaze važni brojevi telefona na koje građani mogu da prijave djecu u koliko ih zateku u prosjačenju. Osim na Korzou, volonteri našeg udruženja ovaj materijal dijele i na najfrekventnijim raskrsnicama u gradu, a to su raskrsnice kod Doma zdravlja Tuzla i Elektrotehničke škole Tuzla, gdje se najveći broj djece zadržava - istaknula je Dženana Žilić, učiteljica za djecu uključenu u život i rad na ulici i djecu u riziku u Udruženju "Zemlja djece".

ulicna-akcija-tuzla

Dalje navodi da uz ovu distribuciju promotivnih materijala provode i pravljenje panoa, odnosno, kako kaže, popularni selfi pod nazivom "I ja sam protiv trgovine ljudima".

- Dobrovoljne građane fotografišemo, a te fotografije odmah izrađujemo i lijepimo na jednu ploču. Sve te fotografije ćemo naparviti kao jednu zajedničku fotografiju i postaviti na facebook stranicu Udruženja "Zemlja djece". Ostali građani koji žele moći će se prijavljivati na ovu našu stranicu i na taj način ćemo širiti našu osnovnu poruku, a ona glasi: "Građani ne podržavaju prošnju na način što daju novac" - naglasila je Žilić.

Također, poručila je svim građanima da zadrže vizit kartice sa brojevima telefona i da ih pozovu ukoliko zateknu djecu u prosjačenju, te time spriječe prosjačenje kojim se ugrožavaju dječija prava.

dobrovoljna-gradanka-za-fotografisanje

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.