BIH

Sve više mladih oboljelih od kardiovaskularnih bolesti

Simpozijum kardiologa RS

P.M.

18.10.2014

U Trebinju je danas održan simpozijum Udruženja kardiologa RS, s ciljem predstavljanja modernih načina dijagnostifikovanja kardiovaskularnih oboljenja, prevencije i liječenja ovih bolesti.

Prema riječima profesora dr. Duška Vulića, predsjednik Udruženja kardiologa RS i predsjedavajućeg simpozijuma u Trebinju, podaci o velikom broju mladih sa kardiovaskularnim bolestima su porazni i potrebno je preventivno djelovati od najranijeg djetinjstva.

- Istraživanja Akademije nauka i umjetnosti RS pokazala su da mladi koji su kao djeca bili pod uticajem ratnih trauma danas imaju više rizika da dobiju arterosklerozu na krvnim sudovima, potom, kao najznačajniji je psihosocijalni faktor, a uporedo s njim idu pušenje, nezdrava ishrana, nedovoljna fizička aktivnost, te povišen krvni pritisak, masnoća u krvi i povišen šećer u krvi - rekao je dr. Vulić i dodao da je kod djece sa povišenom tjelesnom težinom u školskom uzrastu, potrebno što prije sprovesti dijetalnu ishranu kako bi se smanjio rizik od kardiovaskularnih oboljenja u kasnijem dobu.

- U regijama RS svakodnevno imamo 17 infarkta ili na godišnjem nivou oko 1.700 srčanih udara, ali kada je riječ o smrtnosti, prednjači moždani udar, pa tek za njim srčani. Od moždanog udara u RS više umiru žene, a od srčanog muškarci, s tim da  muškarci umiru prije 55 godine života, a žene nakon 65 godine - naveo je dr. Vulić.

Dr. Aleksandar Radanović načelnik internog odjeljenja trebinjske Bolnice rekao je da je u Trebinju posljednih godina u porastu broj osoba srednje dobi oboljelih od kardiovaskularnih bolesti.

- Stanje u Hercegovini kao i u cijeloj RS nije zadovoljavajuće kada je riječ o kardiovaskularnim bolestima, jer kod nas ona zauzima vodeće mjesto u Evropi sa 50 posto smrtnosti, što je više od malignih oboljenja ili saobraćajnih udesa godišnje, a to su alarmantni podaci - rekao je dr. Radanović i dodao da se osobe životne dobi od 30 i 40 godina starosti sve češće javljaju sa akutnim koronarnim sindromom, uključujući i sve više žena.

- Ovo je više izuzetak nego pravilo, ali nažalost susrećemo se sa ovakvim slučajevima, što ranije nismo imali prilike. Ovakvo stanje je posljednjih godina izraženo prvenstveno zbog načina života, neobaziranja na faktore rizika, sve veći stres i tešku svakodnevnicu - istakao je dr. Radanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.