BIH

Zbog greške na novom crijepu krov prokišnjava

Penzioner Vejsil Salkić iz Cazina traži nadoknadu štete

F. VOJIĆ

18.10.2014

Penzioner Vejsil Salkić iz Cazina kupio je 1.600 komada krovne cigle u firmi "I-Crni Cazin" da bi zamijenio stari i dotrajali, no već nakon prvih padavina ustanovio je da krov prokišnjava. Vejsil i njegov sin Ševal primijetili su vidljive greške na crijepu te su odlučili da proizvod reklamiraju kod proizvođača „Toza Marković" iz Kikinde.

Ispitani uzorci

- Stupio sam u kontakt sa Sinišom Aleksićem koji zastupa ovu firmu u BiH i poslao mu fotografije crijepa. Nezadovoljni načinom njegovog komuniciranja tražili smo da nam pošalju nekog kompetentnog i nakon toga poslali su Dragana Reina koji je došao da pogleda krov, ali u vrijeme kada nije bilo padavina. Ubrzo nakon toga dobili smo odgovor u kojem je pisalo da se naša reklamacija odbija kao neosnovana te da ispitani uzorci zadovoljavaju kriterijima prve klase - priča ogorčeni Salkić.

Iz „Toze Marković" su negirali takve optužbe i ponovili isto obrazloženje navedeno u pismenom odgovoru kojeg je na svoju adresu dobio Ševal Salkić. Prema riječima Dragana Reina, zaduženog za ispitivanje reklamacija na terenu, radi se o grešci majstora koji je postavljao crijep te da u tom slučaju oni ne snose nikakvu odgovornost.

Greška majstora

- Crijep je u ispravan, a majstor je napravio grešku jer je postavio crijep na raspon letava 35 cm, dok se preporučuje 34 centimetar. Dakle, stari crijep drugog proizvođača bio je ugrađen na taj raspon, a onda je majstor ugradio crijep „Toza Marković" model M333 i zato je i došlo do curenja vode na rupi za vezivanje crijepa, a mi u takvom slučaju ne preuzimamo odgovornost za nastalu štetu - kazao nam je Rein.

Slučaj će na sud

Ševal Salkić kaže da je njegovom ocu koji živi od minimalne penzije nanesena ogromna šteta, jer ga crijep koštao 1.360 KM, plus novi crijep kojeg je morao kupiti da zamijeni onaj s greškom.

- Kad se tome doda i  plaća majstorima za svako ugrađivanje te oduzeto vrijeme i sekiracija, dovoljni su razlozi da odštetu zatražimo putem suda - kaže Ševal.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.