BIH

Obilježena 11. godišnjica smrti Izetbegovića

Na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu

A.NUHANOVIĆ

19.10.2014

Na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu danas su zvaničnici iz političkog i kulturnog života BiH te predstvanici boračkih udruženja učenjem Fatihe, minutom šutnje i polaganjem cvijeća obilježili 11. godišnjicu od smrti rahmetli prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića.

Prisutnima su se u ime SDA obratili potpredsjednici stranke Šefik Džaferović i Adil Osmanović. Na obilježavanju na Kovačima nije bilo Bakira Izetbegovića, sina Alije Izetbegovića i člana Predsjedništva BiH. Obrazloženo je da se on nalazi u Ženevi.

-Današnje prisustvo velikog broja građana obilježavanju godišnjice smrti Alije Izetbegovića, pokazuje da je onim što je on činio i radio, na nas koji smo u politici, prenio posebnu obavezu da nastavimo tim putem onako kako je on rekao da očekuje, a to je jedan brži proces reintegracije države BiH koja će biti izgrađena po mjeri svih građana i naroda u ovoj zemlji. Naravno, da to podrazumjeva političko prisustvo i u Sarajevu i u Banja Luci, da govorimo jednim jezikom prepoznatljivim i prihvatljivim svim građanima BiH – kazao je Adil Osmanović.

On je dodao da je na sjednici kolegija SDA već bilo poznato da današnjem događaju neće prisustvovati Bakir Izetbegović, te da je tada dogovoreno da se prisutnima u njegovo ime obrati neko drugi iz SDA, a da u njegovo ime cvijeće položi Haris Bašić, savjetnik za politička pitanja.

Upriličen je i vjerski program koji su predvodili imami sarajevskog Medžlisa Islamske zajednice BiH, hafizi Mensur ef. Malkić glavni imam Begove džamije i imam Careve džamije, Sadrudin ef. Išerić. Uz ostale delegacije, obilježavanju godišnjice prisustvovali su i ambasadori Republike Turske i Republike Iran u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.