BIH

Italijani i Bosanci imaju iste strasti

Ruđero Korijas, ambasador Italije u BiH

Merima ČUSTOVIĆ

19.10.2014


Još od djetinjstva ideja o diplomatiji bila je prisutna u životu Ruđera Korijasa (Ruggero Corrias), italijanskog ambasadora u Bosni i Hercegovini, prvenstveno zahvaljujući njegovim roditeljima koji su ga, još kao desetogodišnjaka, tokom ljeta slali na učenje engleskog i francuskog jezika u Veliku Britaniju i Francusku.

Tada je otkrio da mu se nije svidjelo samo putovati nego i živjeti, biti u stranim zemljama. Ali, s druge strane, nije mu se svidjela ideja da u potpunosti napusti Italiju. Diplomatija je, u tom pogledu, bila dobar izbor - predstavljati svoju zemlju u inozemstvu.

Srce Balkana

- Dolazak u Sarajevo praktično je plod 15-16 godina duge karijere. Kada mi je šef naše diplomatije predložio da dođem prvi put na mjesto šefa misije u zemlju koja je u srcu Balkana i koja je vrlo bitna za Italiju u svakom pogledu, prihvatio sam s velikim zadovoljstvom. Puno sam se bavio Balkanom i s tadašnjim zamjenikom ministra vanjskih poslova, ali i kada sam radio u uredu premijera Italije, od 2006. do 2009. - kazao nam je Korijas, inače diplomirani politolog.

U našu zemlju s porodicom, suprugom i troje djece, koja sada imaju deset, osam i dvije i po godine, doputovao je 2013.

- Stigao sam ovdje u avgustu i prva riječ koju sam naučio izgovoriti na bosanskom bila je “vruće”. Bila su 32 Celzijeva stepena. I mislim da mi je od prvog trenutka “dobar dan” najlakše bilo naučiti, kao i brojeve - ispričao nam je Korijas dok je simpatično na bosanskom, s italijanskim naglaskom, brojao do pet.

Dolazak na mjesto ambasadora u BiH podrazumijevao je i promjenu adrese stanovanja, na šta su diplomatske porodice uglavnom naviknute. Ali...

- Bez obzira na to u koju zemlju se ide, uvijek postoji jedna faza prilagođavanja i, na neki način, rekonstrukcije života, kako svog tako i moje djece, pa je, naravno, to poprilično komplicirano. To nam se desilo u Vašingtonu, Njujorku, Santijago de Čileu u Rimu i, naravno, prvih mjeseci ovdje, u Sarajevu. Razlika u pozitivnom smislu u odnosu na ostale zemlje je što smo ovdje zaista naišli na veliku srdačnost ljudi, veliko gostoprimstvo, veliku humanost. Sve nam je to pomoglo da nakon prvih mjeseci prebrodimo sve te prepreke i da sad imamo zaista sretan porodični život u Sarajevu - istakao je ambasador.

Ekskluzivna vijest

Dodaje da je njihova sreća i to što su Italija i BiH geografski blizu, ali i što su ljudi ovdje i tamo dosta slični.  

- Praktično, granica BiH nešto je manja od 360 kilometara od Trsta. A i dijelimo mali dio mora. Imamo istu strast prema kulturi, volimo dobru kuhinju i jedni i drugi, a volimo i dobru zdravicu, piti “na inteligentan način”. Ali dijelimo i neke mane, kao što je, recimo, birokratija. Italijanska administracija se mora popraviti, bh. također - potcrtao je Korijas.

Već u prvoj godini svog mandata napravio je veoma bitne korake za BiH, kako u političkom, ekonomskom tako i u kulturnom razvoju naše zemlje. Otkrio nam je i projekte koje planira realizirati već u narednom mjesecu, ali i narednoj godini.

- Dovest ćemo Teatro Verdi iz Trsta, koji će se predstaviti 10. novembra u Narodnom pozorištu Sarajevo. Uz četiri vokalna solista i 100 članova orkestra izvest će Rosinijev (Rossini) “Stabat Mater”. Novembar će biti mjesec italijanske kulture. Napravit ćemo izložbu o temi Alana Forda (Allen), koji je popularan i u BiH, zatim ćemo predstaviti jednu knjigu od novinara Franka Di Mara (Franco) na osnovu koje je RAI Uno napravio seriju. Nećemo se tu zaustaviti i, evo, jedna ekskluzivna vijest. Iduće godine u Sarajevo dovodimo Milansku skalu! To će biti koncert povodom 20. godišnjice mira u BiH i bit će upriličen u NPS-u. Postavit ćemo i videozidove na trgu ispred pozorišta, tako da će svi moći direktno pratiti koncert - pojasnio je Korijas.

Pitali smo italijanskog ambasadora šta bi savjetovao vladajućoj eliti u BiH, šta trebaju uraditi nakon 20 godina stagniranja da državu odvedu u bolje sutra.

korijas-sa-suprugom

Ambasador Italije u BiH sa suprugom

Pritisnuti vodstvo

- Zvijezda vodilja na tom putu vam mora biti Evropska unija. U tom smislu, mladi studenti, snaga BiH, trebali bi na neki način pritisnuti političko vodstvo da prihvate i obave sve one reforme koje su neophodne da se građani BiH približe Evropi. Jednu stvar već radite, a to je učenje engleskog jezika - pojasnio je Korijas.

Podsjetio je da 85 posto građana BiH želi ući u Evropu, 40 posto njih je bez posla, a 60 posto mladih između 15 i 25 godina je nezaposleno.

- Kada je u pitanju pokretanje biznisa u BiH, to je stavlja, praktično, na 131. mjesto. Da bi se za jedan posto smanjila nezaposlenost u BiH, neophodno je da se za 6 posto poveća društveni neto proizvod. U Evropi je to dva posto. Poruka je jednostavna, odnosno moja želja je jednostavna. Treba se što prije formirati vlada, odnosno vlade. Trebaju se provesti reforme koje će ovu zemlju uvesti u Evropu - zaključio je naš sagovornik.

Uštipci, teleće meso, pite i rakijica od dunje

Kada je u pitanju domaća hrana, ambasador Korijas kaže da ima puno jela koje voli.

- Barem jednom sedmično moram pojesti uštipke s kajmakom. Isto tako, barem jednom sedmično jedem teleće meso na sve moguće načine. Što se tiče slatkog, odnosno deserta, dvije su stvari koje mi se veoma sviđaju. Jedna je pita od jabuka, a druga baklava. Naravno, mogao bih pričati o svim pitama, kao što su zeljanica ili pita od tikve, koju rijetko nađem, ali je odlična. I na kraju, na sve to obavezna je jedna rakijica od dunje - povjerio nam je ambasador.

korijas-djeca

Fotografija djece iz porodičnog albuma ambasadora Korijasa

Čekamo snijeg

- Volim Baščaršiju u Sarajevu. Naravno, ne samo Ferhadiju i Sebilj nego i sve one male poprečne ulice. Mjesto gdje vikendom volim otići s djecom je kolekcija „Ars Aevi". Kada je u pitanju BiH, poprilično smo je obišli. Prošle zime iskoristili smo lijepo vrijeme da obiđemo Hercegovinu. Ali sada, stvarno, očekujemo da možemo otići i na planinu, čekamo snijeg da možemo skijati ovdje u blizini Sarajeva - kazao je ambasador Italije.

Supruga radi na projektu o posljedicama rata

- Naša djeca su još poprilično mala i brzo su se prilagodila. Škola i vrtić postaju odmah njihov život i njihova prijateljstva. Kada je u pitanju moja supruga, uz mene stoji jedna osoba koja ima puno intelektualnih interesiranja. Uvijek je svoje iskustvo, fakultetsko obrazovanje, kada je u pitanju inozemstvo, skupa sa mnom obogaćivala dodatnim obrazovanjem, dodatnim istraživanjima. I ovdje radi na jednom projektu koji se odnosi na same konsekvence koje je rat ostavio i 20 godina nakon njegovog završetka - ispričao nam je Korijas.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.