BIH

U "Šetnji za ozdravljenje“ u Vilsonovom šetalištu učestvovalo nekoliko stotina žena

Šetnja od mosta "Ars Aevi“ do Elektroprivrede BiH

F. N.

19.10.2014

U Vilsonovom šetalištu po sedmi put je održana „Šetnja za ozdravljenje“ koja je posvećena porodicama iz poplavljenih gradova. Okupljanju su prisustvovale predstavnice nevladinih organizacija iz 24 grada, iz Mostara, Banja Luke, Zenice, Višegrada, Goražda, Bihaća, Istočnog Sarajeva...

U simboličnoj šetnji od mosta "Ars Aevi" do zgrade Elektroprivede BiH i nazad učestvovalo je nekoliko stotina žena.

Kako nam je kazala regionalna direktorica Programa za osnaživanje zdravlja žena Nela Hasić, ove godine je organizirana simbolična, skromna šetnja, jer su sva sredstva namijenjena za organizaciju ovog velikog događaja usmjerena na "Dane zdravlja u poplavljenim područjima“.

pomoc-619

- Već od srijede idemo u Zavidoviće, Maglaj, Banja Luku... gdje ćemo za 1.500 ženama obezbijediti besplatne preventivne preglede, a mogu se javiti svi koji imaju i nemaju zdravstveno osiguranje. Mislim da je ovo odgovorna odluka da posvetimo ovu šetnju za promoviranje ranog otkrivanja i svjesti o karcinomu dojke. Ovo nije zabava i okupljanje, jer mi šaljemo potpuno drugu sliku u javnosti, pogotovo ženama koje žive u ruralnim područjima i koje se stide priznati. Na okupljanje su došle žene koje su preživjele bolest i koje su skupile snage da na osnovu svog iskustva pomognu drugima – dodala je Hasić.

 

 

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.