BIH

Željela bih da Bogićević bude predsjednik SDP-a

Tatjana Ljujić-Mijatović, član GO stranke

S. DEGIRMENDŽIĆ

20.10.2014

Talas javnih ostavki stranačkih funkcionera koji je protekle sedmice zbog katastrofalnih izbornih rezultata zapljusnuo SDP BiH bit će nastavljen pred organima ove stranke, čije sjednice su najavljene za danas, kada bi trebalo zasjedati Predsjedništvo SDP-a, odnosno u subotu, 25. oktobra, za kada je zakazana sjednica Glavnog odbora (GO) te stranke.

Lagumdžijina ostavka

Sudeći prema prošlosedmičnim najavama, na današnjoj sjednici Nermin Nikšić, generalni sekretar stranke, zatim Lidija Korać i Damir Hadžić, potpredsjednici SDP-a, još jednom će obrazložiti razloge svojih ostavki, a očekuje se da ostavke daju i članovi užeg rukovodstva Saša Magazinović, Mirza Kušljugić, Hamdija Lipovača, Damir Mašić...

Neizvjesno je hoće li Zlatko Lagumdžija, od kojeg se od prošle sedmice traži da odstupi s funkcije predsjednika, danas ponuditi ostavku ili će čekati vanredni kongres.

Tatjana Ljujić-Mijatović, član GO SDP-a, za „Avaz“ je jučer izjavila da je SDP-u „neophodna reorganizacija, te da će trebati strpljenja i mukotrpnog rada do potpune stabilizacije prilika u toj stranci“.

Novi ljudi

- Sigurno se u organizaciji pravilo dosta grešaka. Sada je najbolje priznati te greške i ići u ozdravljenje stranke. Potrebno je dovesti nove ljude i pokušati da SDP, što je meni vrlo bitno kao čovjeku koji je tu 50 godina, što prije „stane na noge“ prvenstveno radi ove države i svih onih koji BiH osjećaju svojom - kazala je Ljujić-Mijatović.

Kazala je da podržava jučer izneseni prijedlog Dubravka Lovrenovića na Asocijaciji nezavisnih intelektualaca „Krug 99“ općinskim organizacijama SDP-a da budući predsjednik te stranke bude Bogić Bogićević.

- Izuzetno cijenim Bogićevića, on je i moj prijatelj i u svakom slučaju odobravam takav prijedlog - rekla je Ljujić-Mijatović.

Bogićević se tokom vikenda nije javljao na novinarske pozive kako bismo saznali i njegov stav o ovakvim inicijativama.

Podjednako krivi svi u rukovodstvu

Ljujić-Mijatović ističe i kako ne smatra Lagumdžiju jedinim odgovornim za stanje u partiji i izborni krah ove stranke na proteklim izborima.

- Podjednako su krivi i svi oni koji su imali funkciju u SDP-u, zatim rukovodstvo i opštinska rukovodstva. Mislim da svi trebamo snositi posljedice - kaže Ljujić-Mijatović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.