BIH

Proglašeni najčitaoci godine

Tradicionalna aktivnost cazinske Gradske biblioteke

S. J.

20.10.2014

Izbor najčitalaca godine je tradicionalna aktivnost, koju Gradska biblioteka u Cazinu održava već 12 godina zaredom. Po već ustaljenoj tradiciji, dio je to aktivnosti, kojima biblioteka obilježava oktobar – Mjesec knjige, s ciljem da nagradi svoje vjerne čitaoce, ali i potakne ostale građane, da što više čitaju.

Kao i prošlih godina, i ovaj put su proglašeni najčitaoci u 3 kategorije, kojima su na prigodnoj svečanosti, dodijeljene simbolične nagrade.

U kategoriji djece najbolji čitaoci su Fata Nadarević sa 38, Nejra Horozović sa 36 i Emina Kriještarac sa 35 pročitanih knjiga. U kategoriji srednjoškolaca, čak 70 knjiga pročitala je Mediha Ćatić, druga je Nejla Keranović sa 65, a treća Belkisa Mizić sa 52 pročitane knjige.

U kategoriji odraslih, najčitalac godine je Nurfad Delalić, koji je pročitao 110 knjiga, druga je Senada Kapić sa 94, a treća Selma Abazović sa 83 pročitane knjige. Tako je devet najčitalaca godine u općini Cazin, u toku godinu dana, pročitalo ukupno 583 knjige, što je zaista za svaku pohvalu. Pored pomenutih, rukovodstvo Gradske biblioteke u Cazinu je nagradilo i četverogodišnju Lejla Sulić, zbog njene velike ljubavi prema bajkama.

- Prvenstvena nam je želja bila, da skrenemo pažnju javnosti na važnost čitanja i cjeloživotnog učenja. Tako smo odlučili, da biramo najčitaoce godine u tri kategorije, a ove godine smo imali i kategoriju najmlađih čitalaca. Pored ove aktivnosti, mi smo Mjesec knjige započeli simboličnim upisom novih članova po upola nižoj cijeni. Ljudi su prepoznali važnost knjige, odnosno pisane riječi i čitanja općenito, a poklonili smo i popriličan broj besplatnih članarina čitaocima, koji nisu mogli uplatiti članarinu – rekla je Edina Mehagić, rukovodilac cazinske Gradske biblioteke, koja radi u sklopu JU „Kulturni centar“ Cazin.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.