BIH

Radnici "Gredelja" stupaju u štrajk glađu, krenuli ka Sarajevu

Najavili protest ispred zgrade Ambasade Republike Hrvatske

Redakcija

20.10.2014

Radnici firme Gredelj iz Dobošnice kod Lukavca, koja se bavi se popravkom i rekonstrukcijom vagona, najavili su za danas stupanje u štrajk glađu sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi, potvrdio je Hamzalija Hankić, potpredsjednik Sindikata ove firme.

Također, jutros se i šest radnika Gredelja zaputilo ka Sarajevu, te će protestirati  ispred Ambasade Republike Hrvatske, prenosi BHRT.

Oni traže od stečajnog upravnika zagrebačkog Gredelja, koji je većinski vlasnik pogona u Dobošnici da zaustave agoniju radnika koji godinama nemaju zdravstveno osiguranje niti uvezan radni staž.

Od zagrebačkog Gredelja, koji je većinski vlasnik te firme, traže da riješi njihovu višegodišnju agoniju. Radnici tvrde da je najbolje rješenje da većinsko upravljanje u toj firmi preuzmu Željeznice Federacije, koje su zainteresovane za taj pogon, koji se bavi remontovanjem vagona.

Zagrebačka firma već duže vrijeme ne izmiruje obaveze prema radnicima, koji nisu dobili 30 plata i imaju više od četiri godine neuvezanog staža.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.