BIH

Na 4. takmičenju u fizici predstavnici BiH osvojili tri srebrene medalje

Tradicionalno takmičenje za srednjoškolce u Evropi

Fena

20.10.2014


Od 16. do 19. oktobra održano je 4. takmičenje u fizici  pod nazivom Romanian Master of Physics u Bukureštu.

Ovo je tradicionalno takmičenje za srednjoškolce u Evropi. Na ovom takmičenju su bile i Rusija, Kina, Srbija, saopćeno je iz Bosna sema obrazovnih institucija.
 
Predstavnici BiH osvojili su medalje: 1. Selver Pepić - team leader, 2. Nudžeim Selimović - team leader, 3. Senad Isaković - posmatrač.

Učenici takmičari su također osvojili medalje: Bahrudin Trbalić (srebrena medalja - trebalo 0.2 poena za zlato) Međunarodna srednja škola Tuzla, Naida Dedić (srebrena medalja) Gimnazija "Visoko", Nermedin Džeković (srebrena medalja) Međunarodna srednja škola Sarajevo, Haris Popovac (bronzana medalja) Međunarodna srednja škola Sarajevo i Dunja Radić (pohvala) Međunarodna srednja škola Sarajevo.

Nažalost, i ove godine su ovi mladi ljudi ostali bez podrške države ili druge institucije koje bi trebale da pomognu i da finansiraju ovakve projekte.

- Poslije pokušaja i obraćanja za pomoć, ostali su prepušteni sami sebi, na kraju su uspjeli pronaći sredstva i krenuti na put. Društvo fizičara BiH je učestvovalo u ovom cijelom projektu, i odabiru najboljih za ovo takmičenje, navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.