BIH

Holandski projekti obnove Srebrenice

Oporavak industrije i poljoprivrede u četvrtoj fazi

S. Sm.

20.10.2014


Holandski ataše za poljoprivredu Marten Vegen ( Maarten Wegen) i zamjenica ambasadora Holandije u BiH Loes Lamerts, jučer su posjetili općinu Srebrenica i razgovarali s načelnikom Ćamilom Durakovićem o  programima regionalnog oporavka Srebrenice (SRRP), koji se nalazi u četvrtoj fazi, a  usmjeren je  na razvoj domaće industrije i poljoprivrede kroz dodatnu obuku lokalne radne snage.

- Na insistiranje općine ovi projekti pokrenuti su prije četiri godine i u realizaciji četvrte faze ovih projekta u industriji imamo uposlenih oko 90 radnika, a veliki broj je zaposlen u poljoprivrednoj proizvodnji. Kada smo pokrenuli ove projekte tražili smo sredstva za pokretanje proizvodnje i otvaranje novih radnih mjesta, a ne za nekakve kratkoročne pomoći - naglasio je načelnik Duraković.

Zahvaljujući sredstvima Vlade Holandije i UNDP-iu za implementaciji projekata, danas ova općina ima više radnih mjesta i prepoznatljive proizvođače mlijeka, jagodičastog voća i drugih poljoprivrednih proizvoda. Holandski ataše za poljoprivredu i zamjenica ambasadora u naredna dva dana posjetit će sva mjesta gdje se realizuju navedeni projekti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.