BIH

Ismeta Dervoz sudjeluje na Konferenciji o implementaciji Rezolucije „Žene, mir i sigurnost“

U organizaciji Centra za sigurnosnu saradnju zemalja jugoistočne Evrope

Fena

22.10.2014


Zamjenica predsjednika Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Ismeta Dervoz sudjelovat će na Konferenciji o implementaciji Rezolucije 1325 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) koja se, u organizaciji Centra za sigurnosnu saradnju zemalja jugoistočne Evrope (RACVIAC) i Agencije za ravnopravnost spolova BiH, 22. i 23. oktobra održava u Zagrebu.

Kako su najavili organizatori, cilj ove konferencije je razvijanje okvira za praćenje napretka implementacije Rezolucije 1325 i drugih dokumenata Vijeća sigurnosti UN-a koji se odnose na prava žena u zemljama RACVIAC-a.

Istovremeno, učesnici konferencije razgovarat će i o uspostavljanju funkcionalnog regionalnog koordinacijskog mehanizma u svezi s implementiranjem Rezolucije 1325. Vijeće sigurnosti UN usvojilo je u oktobru 2000. godine Rezoluciju 1325, poznatiju pod nazivom „Žene, mir i sigurnost“.

Riječ je o dokumentu kojim se od strana u ratovima širom svijeta zahtijeva da poštuju prava žena i da podrže njihovo sudjelovanje u mirovnim misijama i postkonfliktnoj rekonstrukciji.

Vijeće ministara BiH je 2010. godine usvojilo Akcioni plan za implementaciju Rezolucije, čiji je primarni cilj veća participacija žena na mjestima donošenja odluka u vojnim i policijskim snagama i mirovnim misijama, te poboljšanje položaja žena sa statusom civilnih žrtava rata, saopćeno je iz PSBiH.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.