BIH

Mirsad Kebo: MITA je vodila kampanju SDA, provjeriti regularnost izbora

Potpredsjednik Federacije BiH uputio apel CIK-u, OHR-u i OSCE-u

Redakcija

22.10.2014

Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo traži od Centalne izborne komisije, OHR-a i OSCE-a da istraži i utvrdi odgovornost za regularnost općih izbora u BiH 2014.godine., s obzirom na to da su u policijskoj akciji pod nazivom "Gibraltar" obuhvaćena i lica koja su vodila izborne kampanje pojedinih političkih stranaka, kao i predsjedničkih kandidata, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika Kebe.

"Prije početka zvanične predizborne kampanje, kao i u njenom toku, u javnim medijima sam ukazivao da postoji  mnogo nelegalnog novca i zloupotreba, posebno pranja novca i nezakonitih transakcija. Iz svega ovog proizilazi moj zahtjev da se zvanični rezultati izbora ne mogu objaviti bez pravno utvrđenih elemenata koji potvrđuju osnovnu sumnju ili njihovu istinitost.

Agencija MITA čiji je vlasnik Kučuk Ejub, 2010. godine vodila je izbornu kampanju Stranke Demokratske Akcije, a poznato je da je ostavila mnogo sumnji u rezultate tih izbora, te iz kojih sredstava je ova firma kupila poslovni prostor u objektu „IMPORTANNE“ Centru.

Posebno treba skrenuti pažnju na direktan uticaj na medije pri čemu izdvajam Javni servis koji finansiraju  građani ove zemlje. Nedopustivo je ono što se nedavno desilo, a to je da su u demokratskom društvu televizijski mediji  bili zatvoreni za mnoge stranke i pojedine kandidate, što znači da su kontrolisani i pod cenzurom i to od sredstava naroda, posebno  preko javnih preduzeća", navodi se u saopćenju.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.