BIH

ŠOKANTNO U Drini ima mnogo rastvorenog željeza, arsena i olova

Najnovija analiza vode

Srna

25.10.2014

Najnovije analize pokazale su da voda iz rijeke Drine, koja je nekada bila po kvalitetu bliska vodi za piće, po količini željeza i arsena sada pripada trećoj, a po količini rastvorenog olova četvrtoj klasi.

Analize pokazuju i da na samo 50 centimetara ispod površine donedavno najčistije rijeke na Balkanu ima željeza, arsena i olova, javili su mediji u Srbiji.

Teški metali do Drine su stigli iz jalovišta "Stolice" u Kostajniku koje je oštećeno za vrijeme majskih poplava, a opasni sivi mulj stigao je do Badovinaca na području opštine Bogatić.

Predsjednik badovinačkog Udruženja "Sačuvajmo Drinu" Svetomir Tošić kaže da su primijetili da je voda promijenila boju, a ribolovci su se već žalili na čudne pojave u ribama, pa pretpostavljaju da to potiče od teškim metala na dnu rijeke.

U rijeci Drini utvrđeno je blago povećanje sadržaja olova i bakra, pokazala je prije par dana izvršena analiza drugog uzorka vode iz ove rijeke izvršena u vodoprivrednoj laboratoriji "Institut za vode" Bijeljina. Uzorkovanje je izvršeno na nizvodno od ušća rijeke Jadar, na lijevoj obali, u naselju Amajlije.

U narednom periodu planirano je uzimanje još jednog uzorka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.