BIH

Sesija Kruga 99: Neophodno je formirati državno ministarstvo obrazovanja

Stanje u visokom obrazovanju

Autor:K. KEŠMER

26.10.2014

Sesija nezavisnih intelektualaca Krug 99 održana je jutros na temu „Pozicija univerziteta danas i kako dalje".

Predjsjednik Kruga 99 Adil Kulenović kazao je kako je sada pravo vrijeme da se ukaže na katastrofalan položaj univerziteta, jer još nije formirana nova vlast.

- Ne obraća se pažnja na poziciju univerziteta kao jedne od bitnih ideoloških, ali i političkih i strateški-ekonomskih funkcija svake države. Čini se da se politička elita jednostavno ne želi baviti pitanjem univerziteta – smatra Kulenović.

Gosti sesije su bili rektor Univerziteta u Tuzli Enver Halilović, rektor Univerziteta u Mostaru „Džemal Bijedić“ Sead Pašić te dugogodišnja profesorica Uiverziteta u Sarajevu, sada SSST-a Lamija Tanović.

Halilović je kazao kako loša pozicija univerzitata proizilazi iz pravno-političkog odnosa, loše politike finansiranja javnih unuverzitta, kao i ograničenosti njihovog razvoja.

- Mislim da je situacija ipak popravljiva, a to se može postići vraćanjem autonomije univerzitetima, i formiranjem državnog ministarstva za obrazovanje – kazao je Halilović.

Rakotor Univerzitata „Džemal Bijedić“ kazao je kako se ova visokoškolska ustanova nalazi u teškoj finansijskoj situaciji.

- Pokušali smo to riješiti s kantonalnim vlastima, međutim bezuspiješno. Mislim da se pod hitno ovaj segmetn mora prebaciti na viši nivo, jer kantoni nemaju kapiciteta – istaknuo je Pašić.

Profesorica Tanović, istakla je kako je svoj radni vijek provela na javnom univerzitetu, te smatra kako je kod nas prenaglašena razlika između njih i privatnih univerzitata.

- Mislim da nije važno jeste li privatni ili javni, bitno je da li ste dobar univerzitet. U svijetu među deset najboljih je sedam privatnih unuverziteta.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.