BIH

Dodik za TV1: SNSD ostaje na vlasti i na nivou države i u RS

Predsjednik SNSD-a pričao o formiranju Vlade

(N. K.)

26.10.2014

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je jučer za TV1 da se prilikom izbora mandatara za sastav buduće vlade Republike Srpske mora voditi računa da to bude osoba koja može da nosi teret te funkcije narednih godina.

Dodik je naveo da među koalicionim partnerima SNSD-om, DNS-om i SP-om još nije bilo riječi o budućem mandataru i da SNSD ne bježi da to bude kandidat DNS-a, ali da ima i svoje članove kao rješenje za tu funkciju.

Predsjednik SNSD-a smatra da ne bi trebalo da bude problema u formiranju novog saziva Vijeća ministara BiH i da to ne bi trebalo da traje dugo, podsjetivši da je osnovi problem zastoja u ranijem periodu bila pozicija Hrvata.

- Intervencionizam međunarodne zajednice, OHR-a i visokog predstavnika Valentina Inzka, koji su stvorili karikaturu od vlasti u Federaciji BiH dovela je do zastoja u formiranju Savjeta ministara BiH", rekao je Dodik za TV1.

Predsjednik SNSD-a ističe da je suština da jedni drugima ne biraju članove, nego da se dogovori koncept ko učestvuje u Vijeću ministara BiH.

- Nesumnjivo je da Bošnjak treba da bude predsjedavajući Vijeća ministara BiH u ovom mandatu i o tome postoji konsenzus, istakao je Dodik.

Dodik je uvjeren da će SNSD biti dio buduće strukture vlasti na nivou BiH, odnosno da su SNSD i HDZ nezaobilazni faktor u formiranju Vijeća ministara BiH.

- U dugoročnom smo političkom partnerstvu s HDZ-om BiH i polovinom iduće sedmice imat ćemo sastanak na kojem ćemo da formalizujemo tu saradnju i u narednom periodu, najavio je Dodik.

Prema njegovim riječima, blok SNSD-a i HDZ-a BiH čekat će rasplet situacije u bošnjačkom političkom tijelu i prihvatiti one koji imaju većinu.

- Bit će veoma kompleksno formirati vlast u FBiH i to će predodrediti partnere i sastav vlasti na nivou Vijeća ministara BiH, rekao je Dodik i dodao da će pokušati naći povezanost vlasti na različitim nivoima od kantona do nivoa BiH.

Dodik nije odbacio mogućnost učešća predstavnika SNSD-a u Vladi FBiH po principu pariteta da neko od predstavnika SDA ili HDZ-a BiH bude ministar u Vladi Republike Srpske, a predstavnik SNSD-a u Vladi FBiH, prenosi slobodna-bosna.ba.

- To smo ranije radili s HDZ-om i na to smo spremni i sada, rekao je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.