BIH

Hebib: Ovo je država apsurda, ni nakon 21 godinu ne zna se ko je kriv za smrt mog djeteta

Obilježena 21 godina od vojno – policijske akcije „Trebević2“

Autor:E. D. Š.

26.10.2014

Danas je 21 godina od vojno – policijske akcije „Trebević 2“ koja je završila kobno. Između ostalog, trebalo je smijeniti i uhapsiti i komandanta 10. brdske brigade Mušana Topalovića Cacu. Širi cilj akcije je bio obračun sa kriminalcima u vlastitim redovima, te 1993. godine.

Međutim, situacija je izmakla kontroli i dogodilo se da su borci Armije RBiH i policije, pucali jedni na druge. Živote je izgubilo 14 pripadnika Armije RBiH i policije. Dan kasnije u pokušaju bijega ubijen je Mušan Topalović.

Danas su porodice ubijenih policajaca obišle mezarje u Velikom parku gdje su njihovi najmiliji ukopani, a na šehidskom mezarju „Kovači“ pripadnici „Zelenih beretki“ prisjetili su se Mušana Topalovića Cace.

caco-kovaci-1

Prisjetili se Topalovića

-  Ovo je država apsurda u kojoj se ni za 21 godinu ne zna ko je kriv za smrt moga dijete, ali ni ostalih koji su ovdje našli vječni smiraj. Oni koji su krivi za ovo niti imaju morala, niti osjećanja, za greške koje su počinili, a zbog kojih su naša djeca odvedena u smrt. Oni koji danas veličaju jednog od aktera ovog zločina, nisu ništa drugačiji od njega – kazao nam je Avdo Hebib, otac ubijenog Admira Hebiba.   
     
Na „Kovačima“ učenjem Fatihe okupljeni saborci Mušana Topalovića Cace, obilježili su 21 godinu od njegove pogibije.

-  Istrajaćemo da dođemo do prave istine. Ne želimo da neko heroja pravi zločincem. Rukovodstvo Armije RBiH nikada nije iznijelo na vidjelo Cacinu likvidaciju - kazao je između ostalog Vahid Alić, predsjednik „Zelenih beretki“ Starog grada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.