BIH

Pokrenuta inicijativa da se 26.oktobar obilježava kao Dan bosanskih kraljeva

Obilježen 26.oktobar dan krunisanja Kralja Tvrtka I Kotromanića

N.Sm

26.10.2014

Na grobnom i krunidbenom mjestu bosanskih kraljeva u Milima kod Visokog obilježen je 26.oktobar, dan kada je 1377.godine krunisan jedan od najvećih bosanskih vladara Tvrtko I Kotromanić.

Obilježavanje ovog važnog historijskog datuma upriličili su članovi Svjetskog bošnjačkog kongresa, na čelu sa predsjednikom Mustafom Cerićem, koji se i obratio prisutnima.

– Na današnji dan 1377.godine na ovom mjestu je krunisan Tvrtko I Kotromanić, bosanski kralj i utemeljitelj bosanskog kraljevstva i osoba koja je podigla Bosnu u najširem smislu njene državnosti, a ovdje je nastala i ideja o ljiljanima, koji su postali simbol nezavisnosti moderne države Bosne i Hercegovine – istaknuo je Cerić.

Svjetski bošnjački kongres će se u budućnosti zalagati za obilježavanje ovakvih datuma i mjesta, a upravo prilikom ovog skupa pokrenuta je i inicijativa da se 26.oktobar proglasi državnim praznikom i da se proglasi kao Dan bosanskih kraljeva.

– Danas pozivam i sve nosioce „Zlatnog ljiljana“ da se okupimo naredne godine u većem broju i da kroz taj čin našeg okupljanja oživimo ljepotu ljiljana sa kojima su mnogi Bošnjaci svih vjera dali svoje živote u odbrani državnosti BiH. Prijedlog je i da se 26.oktobar obilježava i kao dan sjećanja na „Zlatne ljiljane“. Željko Komšić je dobitnik „Zlatnog ljiljana“ i aktuelni član Predsjedništva, i on je trebao biti ovdje zajedno sa Izetbegovićem  i Radmanovićem, ali i novoizabrani predstavnici vlasti. Zato danas sa ovog mjesta krećemo u inicijativu sa zahtjevom da se 26.oktobar obilježava kao Dan bosanskih kraljeva – kazao je Mustafa Cerić.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.