BIH

Bosić: Krajišnik s Dodikom želi srušiti rukovodstvo SDS-a

Uputio pismo haškom osuđeniku

Redakcija

26.10.2014

Lider Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić ocijenio je da predsjednik Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske" i bivši haški zatvorenik Momčilo Krajišnik zajedno s predsjednikom RS i liderom vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradom Dodikom radi na rušenju aktulenog rukovodstva SDS-a.

Bosić u pismu Krajišniku, u koje je agencija Beta imala uvid, navodi da je na sjednici Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske", održanoj prije dva dana na Palama, žestoko napadnut SDS i on kao predsjednik te stranke, te da je ocijenjeno da je SDS na proteklim izborima doživio težak poraz.

"Sada mi je jasno šta je u pozadini čitave te priče. Dodik već danima najavljuje smjenu rukovodstva SDS-a i vi ste upravo trebali biti inicijalna kapisla tog plana", navodi se u Bosićevom pismu Krajišniku.

Krajišnik je nakon sastanka Asocijacije izjavio da najveću odgovornost za neuspjeh ili uspjeh jedne stranke snosi predsjednik, tako da predsjednik SDS-a Mladen Bosić ima najveću odgovornost.

treca-aoscijacija-stvaraoci-republike-srpske

Na Palama je 24. oktobra održana Skupština Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske"

Navodeći da nije tačno da je SDS na izborima doživjela poraz, Bosić priznaje da je "pravio greške u vođenju stranke", ističući da je jedna od tih grešaka bila to što je insistirao da se Krajišnikovi ljudi nađu na listama SDS-a.

"Oni koji su dobili mali broj glasova građana, sada su izuzetno glasni u optužbama na moj račun, jer neće da prihvate da se vrijeme ne može vratiti unazad i da je njihov ugled u narodu u najmanju ruku problematičan", naglasio je lider SDS-a u pismu Krajišniku.

On je još naveo da sve vrijeme otkako je na čelu SDS-a radi na tome da "ojača posrnulu stranku i povrati joj snagu", koju je bila izgubila, između ostalog, i zbog hipoteka i iz vremena kada su strankom vladali oni koji sada čine Asocijaciju "Stvaraoci RS".

"Dodikova namjera jeste da oslabi političku konkurenciju, a posebno SDS, jer je svjestan da ga čeka teško vrijeme, pošto dolaze na naplatu posljedice loše politike iz prethodnih mandata. Nažalost, Vi mu aktivno pomažete u tom planu", ocijenio je Bosić u pismu Krajišniku.

Lider SDS-a odbio je bilo kakvu mogućnost da zajedno sa SNSD-om uđe u vlast, smatrajući da to dugoročno znači propast za SDS.

"Vaše aktivnosti i kontakti sa Dodikom mu daju za pravo da tvrdi da će novo rukovodstvo SDS-a sarađivati s njim", poručio je Bosić Krajišniku.

Lider SDS-a na kraju ističe da samo organi stranke imaju pravo i mogućnost da određuju politiku i rukovodstvo stranke, poručujući da će "bilo koja nevladina organizacija, u kojoj su članovi Milorad Dodik i Dragan Kalinić imati uticaja na to".

"Svi koji su članovi SDS-a imat će prostor da diskutuju i učestvuju u odlukama na organima stranke koji će se baviti temom proteklih izbora i sprovesti redovne unutar stranačke izbore koji sada slijede", zaključio je Bosić.

Momčilo Krajišnik formirao je Asocijaciju "Stvaraoci RS" nakon što je odslužio zatvorsku kaznu na koju ga je osudio Haški tribunal zbog ratnih zločina počinjenih u BiH.

Asocijacija je registrovana kao nevladina nestranačka organizacija u koju su ušli nekadašnji nosioci vlasti, uglavnom pripadnici takozvanog prvog ešalona SDS-a, kao i druge političke ličnosti uticajne 90-tih godina.

Na izborima 12. oktobra neki od članova Asocijacije bili su na kandidatskim listama SDS-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.