BIH

Bivši gradonačelnik Distrikta Dragan Pajić osuđen na novčanu kaznu

Pred Osnovnim sudom u Brčkom

Sead Zahirović

27.10.2014

Bivši gradonačelnik Brčko Distrikta Dragan Pajić (SNSD) danas je pred Osnovnim sudom u Brčkom prvostepeno osuđen jer je tokom vršenja mandata 2011. godine koristio službena vozila Vlade Distrikta u privatne svrhe, uglavnom za prevoz članova porodice na relacijama Brčko – Beograd, Brčko – Beč  i Brčko – Zagreb. Sudija Velibor Milićević izrekao je prvostepenu presudu kojom se Pajić obavezuje da plati novčanu kaznu u iznosu od 5.000 KM, kao i troškove Suda u paušalnom iznosu od 200 KM.

Pajić je oslobođen  krivice po 4 tačke optužnice kojima je terećen za nezakonito posredovanje pri zapošljavanju i favoriziranje austrijske firme Vamed kao izvođača radova na nikad započetoj izgradnji zgrade ginekologije u Brčkom.

Podsjećamo, Pajić je u oktobru 2011.godine zajedno sa nekoliko visokopozicioniranih službenika brčanske Vlade uhapšen u antikorupcijskoj akciji „Bingo“  koju je po nalogu Tužilaštva u Brčkom provela Policija Distrikta.

pajic-u-pratnji-advokata-dolazi-na-izricanje-presude2

Pajić u pratnji advokata dolazi na izricanje presude

Tokom sudskog procesa saslušano je 20 uposlenika Vladinih odjela za zdravstvo, obrazovanje, javne nabavke i zapošljavanje. Takođe, u svojstvu svjedoka saslušano je rukovodeće osoblje Direkcije za finansije,  Ureda za reviziju i Pravobranilaštva, te dva bivša poslanika u Skupštini Distrikta.

Izricanju presude prisustvovali su visokopozicionirani funkcioneri brčanskog SNSD na čelu sa predsjednikom Skupštine Distrikta Đorđom Kojićem.

Nakon izricanja presude, žalbu je najavio Jovan Vuković jedan od Pajićevih advokata. Iz Tužilaštva Distrikta su takođe potvrdili da će nakon što dobiju pisani otpravak presude uložiti žalbu.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.